vrijdag 16 december 2011

Defensie verbiedt lezing kolonel Rolf Springer op Avans Hogeschool

Het ministerie van Defensie heeft afgelopen woensdag een lezing verboden van de Afghanistan-veteraan kolonel Rolf Springer op de Avans Hogeschool in Breda. Volgens docent Dick Bosch van Avans komt dat misschien omdat de politietrainingsmissie politiek gevoelig ligt.

Kolonel Rolf Springer zou woensdag anderhalf uur komen vertellen over zijn werk in Afghanistan, zo meldt Punt, de krant van Avans.

Maar een dag voor zijn lezing weigerde Defensie opeens toestemming, aldus docent Dick Bosch van Hogeschool Avans.

Springer dient bij de mariniers en leidde tot vorige maand in Afghanistan militairen op. Hij zou komen vertellen wat hij heeft meegemaakt en hoe de opbouw van een leger in zijn werk gaat.

Daarnaast zou hij een schets geven van de omstandigheden daar en de geschiedenis van het land.

Bosch zegt dat het ministerie van Defensie de dag voor de lezing toch opeens geen toestemming wilde geven voor de lezing. “Soms willen ze dat je dingen niet vertelt.”

Hij zegt dat het te maken kan hebben met de huidige politieke discussie over de politietrainingsmissie. "Behalve over de training van het leger zou het ook daarover gaan," zo meldt Punt.

Bosch zegt in het blad dat mariniers hun plannen altijd voor moeten leggen aan Defensie. En dan kan het dus zijn dat Defensie niet akkoord gaat.

Volgens Bosch komt dat misschien omdat de politietrainingsmissie politiek gevoelig ligt.

Hij vindt de weigering onterecht en spreek van 'koudwatervrees' bij Defensie omdat er niks controversieels gezegd zou gaan worden.

Dick Bosch, ex-marinier en docent Integrale Veiligheid in Breda, ving de teleurgestelde gasten op. Hij liet een toespraak van de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm zien en opende een debat over het leger.

Kolonel Springer gaf wel een college maar dat ging over leiding geven onder extreme omstandigheden en het was achter gesloten deuren. Daarin kon Defensie zich wel vinden.

Eerder dit jaar legde minister Hans Hillen van Defensie militairen een spreekverbod op om met de media te praten over de missie in Kunduz nadat ze hadden verklaard dat de missie een puinhoop is.

Zie ook:
Kolonel Rolf Springer vertelt op Avans over politiemissie Kunduz
Hillen legt militairen missie Kunduz spreekverbod op