vrijdag 23 december 2011

Hans Hillen wil meer Kamerleden naar missie in Kunduz

Minister Hans Hillen van Defensie heeft deze week gezegd dat hij hoopt dat volgend jaar meer leden van de Tweede Kamer een bezoek zullen brengen aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Hillen zei dit woensdag in een gesprek met RTL 7. De bewindsman denkt dat de discussie over de politietrainingsmissie in Afghanistan dan makkelijker zal zijn, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Premier Mark Rutte zei vorige week al tijdens een bezoek aan Kunduz dat hij de missie graag uit wil breiden met het trainen van de Afghaanse grenspolitie.

Politiek ligt dit gevoelig omdat dit onderdeel van de Afghaanse Nationale Politie (ANP) ook gevechtstaken uitvoert. Nederland traint nu leden van de Afghaanse Ge├╝niformeerde Politie (AUP), ook een onderdeel van de ANP.

Hillen wijst er evenals Rutte op dat de grenspolitie in Afghanistan per regio verschilt. Aan de grens met Pakistan zijn het volgens de bewindsman halve soldaten.

Maar in het noorden van het land, waaronder Kunduz, lijkt het op “wat wij aan marechaussee op Schiphol hebben zitten”, mensen in blauwe uniformen die controleren op drugs- en mensensmokkel.

Het kabinet onderzoekt ook of Afghaanse politiemensen die buiten Kunduz aan het werk gaan door Nederlanders kunnen worden getraind. Het trainen van deze rekruten en agenten behoort op dit ogenblik ook niet tot het Nederlandse mandaat.

Momenteel zijn er minder Nederlandse trainers in Kunduz actief dan aanvankelijk de bedoeling was omdat er een gebrek is aan rekruten om op te leiden.

Wanneer meer politici Kunduz zullen bezoeken, denkt Hillen dat de discussie makkelijker zal verlopen om de missie naar andere doelgroepen uit te breiden.