donderdag 15 december 2011

Mark Rutte op bezoek in Kunduz wil politiemissie uitbreiden

Mark Rutte krijgt in Kunduz uitleg over lesmethode (Foto: ministerie van Defensie)
De Nederlandse premier Mark Rutte heeft deze week een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Hij wilde zelf zien hoe het gaat in Kunduz.

Rutte gaat zich de komende weken in de Tweede Kamer hard maken om de Nederlandse politiemissie in Afghanistan uit te breiden, zo meldt de NOS.

Met de uitbreiding van de missie doelt Rutte op het gaan trainen van de Afghaanse Grenspolitie en agenten van buiten Kunduz.

Van beide opties wil de premier wel zeker weten dat het niet militair is maar dat het om politietaken gaat.

Gevoelig
Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton, die Rutte in Kunduz ontmoette, meldt dat vooral het trainen van de grenspolitie uiterst gevoelig ligt bij de oppositiepartijen GroenLinks en ChristenUnie.

Deze partijen hielpen het kabinet aan een meerderheid in de Tweede Kamer voor de trainingsmissie, maar stelden als voorwaarde dat uitsluitend civiele politie wordt opgeleid en géén vechtpolitie. In Afghanistan heeft de grenspolitie vechtbevoegdheden.

Rutte maakte zijn voornemen kenbaar tijdens zijn eerste bezoek aan de missie in Kunduz, dat dinsdag begon maar om veiligheidsredenen was stilgehouden.

Mening GroenLinks en ChristenUnie
In het Kameroverleg in november over de missie in Kunduz maakte GroenLinks kenbaar de opleiding van grenspolitie en agenten uit andere provincies niet te steunen.

De ChristenUnie liet weten niks te zien in de opleiding van de grenspolitie. Kamerlid Joël Voordewind betoogde dat “de offensieve taken van de grenspolitie volledig buiten het bestaande mandaat” vallen.

Mark Rutte werd tijdens zijn bezoek aan het noorden van Afghanistan vergezeld door generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten. Ze brachten ook een bezoek aan het detachement F-16's op Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif.

Mazar-e-Sharif
Voordat Mark Rutte een bezoek bracht aan Kunduz stond Mazar-e-Sharif op het programma om een kijkje te nemen bij de Air Task Force (ATF), die vanaf het vliegveld bij Camp Marmal met 4 F-16’s de politietrainingsmissie ondersteunt.

De luchtmacht houdt een oog op het werkterrein van de politietrainers met behulp van het fotoverkenningssysteem Recce Lite.

Rutte zei volgens een verklaring van het ministerie van Defensie: “Ik heb kunnen vaststellen dat de trainingsmissie op gang is. Dat heeft natuurlijk even geduurd. Niet omdat onze mensen er niet klaar voor waren, maar vooral omdat de mensen er niet waren om op te leiden. Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien dat we op stoom zijn gekomen. Dat is goed om te constateren.”

Steun voor militairen
Mark Rutte zei in de volle Nederlandse bar op Kamp Kunduz tegen de soldaten dat er altijd veel politieke discussie over militaire missies is.

Maar volgens de premier bestaat er geen twijfel over dat er bij de politiek en de bevolking 100 procent steun is voor het werk dat de militairen verrichten.

Rutte zei: "Weet dat Nederland als één man achter jullie staat en ongelooflijk trots is op uw werk."

De premier wilde woensdag ook nog een bezoek brengen aan president Hamid Karzai in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Maar dit kon door de slechte weersomstandigheden niet doorgaan. Door mist kon er urenlang niet vanaf het vliegveld in Kunduz worden gevlogen.

Door beroerde weersomstandigheden brachten de bewindsman en zijn delegatie een nachtje extra door op Kunduz, aldus het ministerie van Defensie.

Daardoor was er niet alleen tijd voor een extra briefing en gesprekken met het personeel, maar ook voor een potje tafelvoetbal met militairen.

Vijf vragen aan Rutte over bezoek Kunduz
Het Eindhovens Dagblad plaatst een interview met Mark Rutte waarin hij antwoord geeft op vijf vragen.

De vragen luiden: Wat was het doel van uw bezoek? Wat zijn uw indrukken? U heeft gezegd persoonlijk garant te staan voor deze missie. Staan die garanties nog overeind? In Nederland klinkt geregeld het verwijt dat de politiek een Haagse werkelijkheid op de Afghaanse realiteit plakt. Wat merkt u daarvan? Wordt de missie verder uitgebreid?



Mark Rutte woonde ook een les bij die de Afghaanse politierekruten krijgen. Daar heeft de NOS een geluidsfragment van.

Ook hier zegt Rutte dat de Grenspolitie en agenten van buiten Kunduz mogelijk getraind kunnen gaan worden.



Zie ook:
Mening Mariko Peters (GroenLinks) kritisch over voortgangsrapportage missie Kunduz
Grote vraagtekens ChristenUnie bij uitbreiding mandaat missie Kunduz