zondag 11 december 2011

Marechaussee politiemissie Kunduz start cursus voor tweede groep Afghaanse rekruten

De tweede lichting politierekruten die de basisopleiding voor de Afghan Uniformed Police (AUP) in Kunduz gaan volgen is begonnen. De cursus wordt verzorgd door twee leden van de Koninklijke Marechaussee en 2 Duitse collega’s.

De marechaussees gaan 30 cursisten die zich het afgelopen weekeind op het German Police Training Center (GPTC) in Kunduz hebben gemeld een opleiding van acht weken geven.

Dat heeft het ministerie van Defensie zondag bekendgemaakt. De Afghaanse cursisten hebben zich gemeld bij de Nederlandse opperwachtmeesters Martin en Toon op het German Police Training Center (GPTC) in Kunduz.

Achtweekse training NTM-A
De cursisten leren in een achtweekse training van de 2 marechaussees en 2 Duitse collega’s de basisvaardigheden van het politiewerk.

De basisopleiding voor politieagenten in Kunduz is onderdeel van de National Training Mission-Afghanistan (NTM-A) en valt onder de Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan.

De marechaussee levert instructeurs die voor de NTM-A werken op het Duitse trainingscentrum in de Noord-Afghaanse stad.

Inhoud cursus
Opperwachtmeester Toon van de Koninklijke Marechaussee (KMar) somt in de verklaring van Defensie een aantal onderdelen van de lessen op in de basisopleiding. “Fouilleren, handboeien omdoen, auto’s en huizen doorzoeken, verkeerscontrole, een checkpoint inrichten.”

“Maar ook bijvoorbeeld een onderwerp als Police Law staat op het programma. Alle lessen zijn heel basic. We leren ze echt de basis van het vak. En omdat lezen en schrijven voor de meeste mannen een probleem is, doen we veel met beelden via de beamer. En we leren ze natuurlijk veel met praktijklessen, door het ze meteen zelf te laten doen.”

Selectie politiechef
De cursisten van de tweede lichting druppelden zaterdag verspreid over de dag binnen.

In totaal beginnen 4 klassen nu hun opleiding. Daarbij gaat het om 3 groepen van de Afghan Border Police en een voor de AUP.

Voor de laatste groep worden de twee Nederlandse marechaussees ingezet.

De klas van de oppers bestaat niet alleen uit ambitieuze “spijkerbroeken”. Zeker de helft is al politieagent of dat geweest, maar heeft nog niet eerder een basisopleiding gevolgd, aldus Defensie.

De cursisten zijn door de Police Commander Kunduz, de hoogste politiebaas in de regio, naar het GPTC gestuurd om zich te laten scholen.

Intake
De intake van de nieuwe klas vond zondag plaats. Hierbij werden foto’s gemaakt, gegevens ingevoerd, er werd kleding uitgereikt en de rekruten brachten een bezoek aan de kapper.

Maandag begint de daadwerkelijke opleiding met een voorstelronde en de eerste lessen.

Hoewel ze allemaal uit de provincie Kunduz komen, slapen alle cursisten de hele week binnen. Alleen op vrijdag, de officiele rustdag in Afghanistan, gaan ze naar huis.

Opperwachtmeester Martin zegt: “Ik verwacht enorm gemotiveerde mannen. De cursisten uit de eerste klas waren erg enthousiast, vooral in de praktijklessen. Deze opleiding is dan wel de allereerste basis, maar het is wel de eerste stap in het onderwijs van politieagenten in Kunduz. Je moet ergens beginnen.”

Getuigschrift voor eerste groep
De 29 cursisten van de eerste lichting in Nederlandse handen kregen onlangs hun getuigschrift voor het voltooien van hun basistraining.

Zij gaan binnenkort met de Police Operational Mentoring and Liaison Teams (POMLT’s) de straat op voor hun vervolgopleiding.

Onder begeleiding van de trainers van de KMar en landmacht leren ze dan “on the job” in voetpatrouilles de fijnere kneepjes van het politievak.