maandag 26 december 2011

Kerstmarkt en kerstbrunch voor personeel missie in Kunduz

De mensen van de politietrainingsmissie in Kunduz konden geen Kerst vieren met hun familie. Maar ze hebben een kerstmarkt, een kerstloop en een kerstbrunch georganiseerd in de Noord-Afghaanse provincie en kregen bezoek van een delegatie uit Nederland.

De NOS spreekt met Emilie van den Hurk, juridisch adviseur van commandant Nico van der Zee in Kunduz.

Zij vertelt dat er op de basis ook een kerstdienst is geweest.

Op zondag waren er geen werkzaamheden. Op maandag waren de Nederlandse militairen gewoon weer aan het werk.

Onder de aanwezigen in Kunduz met Kerst waren luitenant-generaal Mart de Kruif, de Commandant Landstrijdkrachten en luitenant-generaal Dick van Putten, de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

De delegatie uit Nederland bezocht de afgelopen dagen achtereenvolgens Mazar-e-Sharif, Kunduz en Kabul. Dit zijn locaties waar de Nederlandse missie in Afghanistan actief is.

Delegatie bedankt manschappen
Het ministerie van Defensie meldt maandag in een verklaring dat commandanten van de krijgsmachtdelen of hun vertegenwoordiger de Kerst hebben doorgebracht bij het personeel in Afghanistan.

De bedoeling was de mannen en vrouwen een hart onder de riem te steken nu zij het deze dagen zonder hun dierbaren moesten stellen.

Het personeel werd bedankt voor de inzet en toewijding als deelnemer aan de geïntegreerde politietrainingsmissie (GPM), ook tijdens de feestdagen.

Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Dick van Putten, zijn landmachtcollega luitenant-generaal Mart de Kruif, commandeur René Laurens en commodore Paul Bomers werden in Kunduz vergezeld door commissaris Patricia Zorko van het Korps Landelijke Politiediensten.

Mazar-e-Sharif
De dag vóór Kerst sprak de delegatie bij de Air Task Force (ATF) op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif met leden van het F-16 detachement.

De gasten lieten zich in Mazar-e-Sharif ook informeren over het werk van het National Support Element (NSE) en het contingentscommando die daar zijn gehuisvest.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Op Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif is ook het hoofdkwartier van de Regio Noord-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan gevestigd.

Kunduz
Onder leiding van de Kerstman werd in Kunduz een kerstloop van 2.500 meter gelopen. Soldaat 1 Spalc legde het rondje om het kamp in 9 minuten en 13 seconden af en werd daarmee winnaar.

De gasten uit Nederland schoven aan bij een Kerstdiner voor onder anderen de personeelsleden van de Koninklijke Marechaussee van de politietrainingsmissie en hun collega’s van de politie.

Na de uitwisseling van gedachten in ontspannen sfeer, volgde een kerkdienst.

Kabul
Eerste Kerstdag begon met een uitgebreide operationele toelichting op de missie in Kunduz, waarna de delegatie naar Kabul reisde.

Daar werd onder het genot van een buffet in de Nederlandse ambassade gesproken met Nederlanders, die op verschillende plaatsen in de Afghaanse hoofdstad werkzaam zijn.

De Amerikaanse generaal-majoor Golden, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de politie in Afghanistan, sprak de autoriteiten bij over de stand van zaken, waarna het bezoek eindigde.