dinsdag 7 juni 2011

National Support Element begint werkzaamheden in Noord-Afghanistan

Het “National Support Element”, de eenheid die de eerste politietrainingsgroep in Noord-Afghanistan logistiek in goede banen moet leiden, is vorige week woensdag officieel van start gegaan. Ze bouwen verder op het werk dat al door kwartiermakers is verricht.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. Dit National Support Element (NSE) bouwt voort op de werkzaamheden die de logistieke kwartiermakers de afgelopen maanden al hebben verricht.

Het ondersteuningselement vormt de logistieke schakel tussen Nederland en het missiegebied en heeft als standplaats Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Mazar-e-Sharif is de lokatie “waar alles en iedereen binnenkomt en vertrekt”, aldus Defensie.

“Het National Support Element verzorgt de logistiek voor het komende Nederlandse contingentscommando en het F-16-detachement op Mazar-e-Sharif en de trainers in Kunduz die 14 juni naar Afghanistan vertrekken.”

Defensie geeft voor het vertrek van de trainers een andere datum op dan de actualiteitenrubriek EenVandaag afgelopen weekeind deed. EenVandaag meldde dat de politietrainers op 5 juli vertrekken.

Het Contingentscommando verruilt samen met de Air Task Force (ATF) midden juli haar huidige standplaats op Kandahar Air Field (KAF), in het zuiden van Afghanistan, voor Mazar-e-Sharif (MeS), in het noorden.

Het National Support Element staat onder leiding van majoor Mike Gooijer. Hij nam de taken over van zijn ranggenoot Mark Hosmus. Beide soldaten zijn afkomstig van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).

Het NSE bestaat uit militairen van alle krijgsmachtdelen.

Dit commando ondersteunt eenheden, waar dan ook ter wereld, met communicatie- en informatiesystemen, het bouwen van tijdelijke infrastructuur en onderkomens, bevoorrading en de levering van diensten zoals transport, onderhoud, voeding en veldpost.


Aantekening: antwoord op vraag 76 uit de antwoordbrief van het kabinet van 20 april op Kamervragen politietrainingsmissie Kunduz:

"Zoals aan uw Kamer is gemeld zijn er kwartiermakers (Deployment Element) in Kunduz. Tot en met augustus 2011 zijn er specialisten voor kortere of langere duur aanwezig in het gebied. De omvang fluctueert rond de 110 personen. De werkzaamheden van dit Deployment Element bestaan uit het vergroten van de situational awareness en het maken van afspraken omtrent de infrastructuur. De kwartiermakers hebben slechts de taak om logistieke en infrastructurele voorbereidingen te treffen voor de ontplooiing van de politietrainingsmissie. De verwachting is dat half juni 2011 de werkzaamheden van het Deployment Element in Kunduz gereed zijn, er zijn dan nog wel kwartiermakers aanwezig op Masar-e-Sharif om de verhuizing van de F16’s mogelijk te maken. Vanaf eind augustus zal de Air Task Force operationeel zijn met 120 personen.

Vanaf medio juni 2011 zal de geïntegreerde politietrainingsmissie grotendeels operationeel zijn. De praktijkbegeleiding in het district Kunduz met POMLTs zal in juli 2011 aanvangen. Voor deze praktijkbegeleiding worden 165 trainers ingezet in gecombineerde teams bestaande uit Koninklijke marechaussee en overige militairen. De POMLT praktijkbegeleiding zal gedurende de missie – ondermeer afhankelijk van de veiligheidssituatie - geleidelijk uitbreiden naar andere districten."

Zie verder:
Antwoordbrief kabinet 20 april op Kamervragen trainingsmissie