vrijdag 8 maart 2013

Politiemissie Kunduz eindigt 1 juli, missie F-16’s en versterking rechtsstaat verder

Het kabinet heeft vrijdag bekendgemaakt dat Nederland op 1 juli 2013 een punt zet achter de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Het personeel en het materieel hebben uiterlijk 1 november de Duitse basis in Kunduz verlaten.

De F-16’s in Mazar-e-Sharif blijven wel actief, het programma om de rechtsstaat te verbeteren blijft doorlopen tot in 2014 en Den Haag blijft ook steun verlenen aan EUPOL in Kabul.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat het werk in Kunduz tot 1 juli onverminderd voortgaat, maar het accent verschuift verder naar de overdracht van taken aan de Afghaanse autoriteiten.

De Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie heeft sinds de zomer van 2011 een stevige basis gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz, zo meldt Defensie

“De Afghanen zijn eerder dan gepland klaar om zelf de verantwoordelijkheid voor politietrainingen te dragen in Kunduz.”

Afghaanse trainers geven zelf al les, en Nederland en Duitsland het personeel van de Afghaanse staf, zodat die de leiding kan overnemen.

Overdracht
Vanaf 1 juli is Afghanistan zelf verantwoordelijk voor de politieopleidingen en dragen de Duiters het trainingscentrum over aan de Afghanen.

Duitse bescherming
Het besluit van de Nederlandse regering is voor een deel ook het gevolg van de Duitse troepenreductie in Afghanistan. Berlijn trekt zijn soldaten in de tweede helft van dit jaar terug uit Kunduz.

Nederlands personeel in het gebied is voor veiligheid en legering afhankelijk van Duitse eenheden.

Dit geldt ook voor de Nederlanders die voor EUPOL in Kunduz het hogere politiekader opleiden. EUPOL sluit hun trainingslocatie in Kunduz naar verwachting eveneens op 1 juli.

België
Het Belgische persbureau Belga bericht dat de kans groot is dat ook de Belgen niet lang meer in Kunduz blijven nu de Duitsers aan vertrekken denken.

De Belgische regering heeft hier echter nog niets over beslist.

Legerchef Gerard Van Caelenberge durfde bij het traditionele kerstbezoek aan de troepen in elk geval niet meer te voorspellen of het Belgische leger ook eind 2013 nog in Kunduz gestationeerd zal zijn, aldus Belga.

België leidt in Kunduz Afghaanse soldaten op.

Nederland blijft actief
Nederland vertrekt niet volledig uit Afghanistan maar zet het rule of law-programma in Kunduz voort tot in 2014.

Ook de F-16’s die op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif zijn gestationeerd blijven actief en Den Haag blijft de Europese Politiemissie van de EU in Afghanistan (EUPOL) in Kabul ondersteunen.

Voortzetting rule of law-programma
De ontwikkeling van de rechtsstaat in Kunduz is een zaak van lange termijn. Daarom gaat het zogenoemde rule of law-programma volgens planning tot in 2014 door.

Lokale, niet-gouvernementele organisaties die niet afhankelijk zijn van Duitse of Nederlandse aanwezigheid voeren de projecten uit en zij blijven met de Nederlandse ambassade in Kabul de projecten monitoren.

F-16’s Mazar-e-Sharif
Nederland blijft in Kunduz ook militair betrokken met de inzet van de 4 F-16’s vanaf Mazar-e-Sharif. De jachtvliegtuigen voeren de taken uit onder het huidige mandaat en ondersteunen daarnaast de terugverplaatsing van de Nederlandse eenheden.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

De Nederlandse Air Task Force (ATF) bestaat uit een detachement van ongeveer 120 manschappen.

De F-16's mogen boven heel Afghanistan in actie komen en daarbij hun wapensystemen inzetten.

EUPOL
Een woordvoerder van de Rijksoverheid meldt dat EUPOL het Field Office Kunduz naar verwachting eveneens op 1 juli sluit.

De Nederlandse die hier voor EUPOL in Kunduz het hogere politiekader opleiden krijgen ook bescherming van Duitsland.

Nederland blijft EUPOL in de Afghaanse hoofdstad Kabul ondersteunen met politiefunctionarissen en deskundigen die werken aan de versterking van de politie- en justitiesector op nationaal niveau, aldus Defensie.

Positief
Nederland is sinds de zomer van 2011 actief in Kunduz. Defensie meldt dat het kabinet zich in een tussentijdse evaluatie voorzichtig positief toont over de resultaten. Deze rapportage is ook aan de Tweede Kamer gestuurd.

De waardering voor de Nederlandse inspanningen is groot bij zowel de Afghanen als de internationale partners. Door de gehele justitiële keten heen zijn er nu beter opgeleide agenten, advocaten, rechters en aanklagers.

Het is volgens het kabinet nu te vroeg om vast te stellen wat het effect op langere termijn zal zijn van de politietrainingsmissie.

Aan de politiemissie in Afghanistan nemen 545 Nederlandse manschappen deel. De missie zou aanvankelijk tot midden 2014 duren. Het doel is om Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken.

Reactie Hennis-Plasschaert
De NOS meldt dat minister van Defensie Hennis-Plasschaert zegt dat Nederland met recht kan zeggen dat het iets heeft bereikt en dat de trainingen met een gerust hart kunnen worden overgedragen aan de Afghanen.

Ze zegt ook dat het in Afghanistan altijd onveiliger zal zijn dan in Nederland, maar het is veel veiliger dan een paar jaar geleden.

Kamerbrief Duitse terugtrekking
De ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven over de Duitse troepenreductie.

In de brief aan het parlement zetten de bewindslieden de gevolgen uiteen van de Duitse troepenreductie in Afghanistan in 2013 voor de Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie.

Zie: Kamerbrief over Duitse troepenreductie in Afghanistan en Nederlandse politietrainingsmissie

Tussentijdse evaluatie missie Afghanistan
De regering heeft ook een tussentijdse evaluatie van de geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan geschreven. Deze evaluatie gaat over de periode van de start in 2011 tot en met 31 december 2012.

Zie: Tussentijdse evaluatie politietrainingsmissie in Afghanistan

Zie het gehele Pdf-document: Tussentijdse Evaluatie: De geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan


Videoverslag NOS over Nederlandse terugtrekkingPremier Mark Rutte over terugtrekkingZie ook:
Politiemissie Kunduz eindigt deze zomer
Eerdere beëindiging missie Kunduz “serieuze optie”
Politiekamp Kunduz al in juli overgedragen aan Afghanen
Nieuwe fase opleiding Afghaanse agenten