woensdag 27 maart 2013

Eerste gerechtskantoor in Kunduz geopend in Aliabad

Het eerste van de zeven nieuwe gerechtskantoor in de provincie Kunduz is sinds afgelopen week een feit. Voor de bevolking betekent de komst van dit zogenoemde huqooq-gebouw dat het gemakkelijker wordt om bij een geschil juridisch advies in te winnen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opende het huqooq-gebouw.

Het kantoor ligt op het terrein van het politiehoofdkwartier in Aliabad. Het is het eerste van 7 nieuwe huqooq-gebouwen. Alle 7 districten van de provincie Kunduz krijgen een gerechtskantoor.

De huqooq-kantoren zijn voor een deel door Nederland gefinancierd. Ze worden gebruikt voor bemiddeling bij conflicten.

Defensie bericht dat de traditionele laagdrempelige methode bijdraagt aan het oplossen van conflicten op plaatselijk niveau en een brug slaat tussen het traditionele en formeel recht.

Ploumen bracht een tweedaagse bezoek aan de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Ze zei: “Nederland heeft een belangrijke impuls gegeven aan de veiligheid van Afghanistan door versterking van de rechtsstaat en training van rechters en advocaten.”

Vrouwen
Minister Ploumen bezocht tijdens haar bezoek aan Afghanistan in Kunduz ook Afghaanse vrouwenorganisaties en het provinciale departement voor Vrouwenzaken.

De bewindsvrouw sprak daar over het tegengaan van huiselijk geweld en de bescherming van vrouwen.

Later ontmoette de minister onder meer de Nederlandse diplomaten en vertegenwoordigers van Afghaanse maatschappelijke organisaties in Kabul en Kunduz die verantwoordelijk zijn voor het rechtsstaatprogramma.

Nederland voert in Afghanistan een politietrainingsmissie uit die tot doel heeft Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken.

Zie ook:
Minister Ploumen laat vrouwen in Afghanistan niet in de steek
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli