dinsdag 2 april 2013

Generaal Mart de Kruif bezoekt politietrainingsmissie Afghanistan

Luitenant-generaal Mart de Kruif, de Commandant Landstrijdkrachten, heeft de afgelopen week een tweedaags bezoek gebracht aan de politietrainingsgroep in Kunduz.

Dat meldt dinsdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Mart de Kruif uitte in Afghanistan onder meer zijn waardering voor de samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het leger.

Hij zei: “Wat de krijgsmacht typeert is verbondenheid en kameraadschap. Ik ben trots op de samenwerking die ik heb gezien tussen de krijgsmachtdelen en de manier waarmee wordt omgegaan met wat er in een tijd van bezuinigingen op de krijgsmacht afkomt.”

Militairen van de politietrainingsgroep (PTG) verzorgen in Afghanistan oefen- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten in de districten Khanabad, Aliabad en Imam Sahib en op het regionale trainingcentrum in Kunduz-stad.

Khanabad, Aliabad, Imam Sahib en Kunduz zijn vier van de zeven districten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Overdracht contingentscommando
Kolonel Lex van Nieuwburg heeft de afgelopen week op Mazar-e-Sharif het contingentscommando over de Nederlandse troepen in Afghanistan overgedragen aan luchtmachtkolonel Jan-Paul Apon.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Speeltuin
De speeltuin die Nederlandse militairen hebben aangelegd in Khanabad is volop in gebruik. Het initiatief van geestelijk verzorger dominee Jan-Derk de Bruin is dus nu al een succes, aldus Defensie.

Ondersteuningspersoneel naar Afghanistan
De laatste lichting ondersteuningspersoneel is intussen vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Afghanistan.

De soldaten verlieten Eindhoven onder grote belangstelling van familie en collega’s

Ruim 90 militairen van alle krijgsmachtdelen gaan de politietrainingsmissie ondersteunen.

Commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land, brigadegeneraal Hans van Griensven, zei bij het vertrek: “U vormt het smeermiddel binnen een goed lopende missie. Zorg dat u een goede indruk maakt, want de laatste indruk beklijft.”

Nederland stopt op 1 juli met de politietrainingsmissie in Kunduz, die tot doel heeft Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken.

Het programma om de rechtsstaat te versterken loopt nog wel tot in 2014 door. Ook de F-16-gevechtsvliegtuigen in Mazar-e-Sharif blijven tot in 2014 in Afghanistan operationeel.

Zie ook:
Eerste gerechtskantoor in Kunduz geopend in Aliabad
Minister Ploumen laat vrouwen in Afghanistan niet in de steek
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli