woensdag 13 maart 2013

F-16’s in Afghanistan bombarderen opnieuw om Amerikanen te steunen

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif zijn gestationeerd hebben afgelopen week twee bommen afgegooid om Amerikanen in het oosten van Afghanistan te helpen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dinsdag dat de Nederlandse F-16's op aanwijzing van grondtroepen 2 bommen afwierpen op posities van opstandelingen.

De gevechtsvliegtuigen ondersteunden daarmee een Amerikaans kamp in de provincie Kunar, in het oosten van Afghanistan, dat werd beschoten.

Hierna was het vuurgevecht afgelopen.

Eerder in de week stegen de jachtvliegtuigen ook al op om vechtende Amerikaanse eenheden te ondersteunen. Daarbij werden geen wapens ingezet, aldus Defensie.

Nederland heeft op Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif een Air Task Force (ATF) gestationeerd die bestaat uit 4 F-16’s en ongeveer 120 manschappen.

De taak van de ATF is het ondersteunen van de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, maar ze mogen ook bondgenoten in nood te hulp komen.

De Nederlandse regering heeft besloten om de F-16’s in Afghanistan operationeel te houden wanneer op 1 juli aanstaande de politietrainingsmissie in Kunduz een jaar eerder eindigt.

De toestellen mogen boven heel Afghanistan opereren en indien noodzakelijk hun wapensystemen inzetten.