maandag 4 juni 2012

Telegraaf start videoserie Dagboek Kunduz

Dagblad de Telegraaf is maandag een nieuwe online videoserie gestart onder de titel “Dagboek Kunduz”. Zeven deelnemers aan de politietrainingsmissie in Kunduz filmen zes weken lang hun bevindingen in de provincie.

De serie krijgt elke maandag en vrijdag een nieuwe aflevering waarin de deelnemers aan de missie in de Noord-Afghaanse provincie hun leven op film vastleggen.

De krant schrijft: “In de serie filmen zeven Nederlandse militairen, politieagenten en diplomaten hun meeslepende leven tijdens de politietrainingsmissie in Afghanistan."

Niet eerder zaten de camera’s zo dicht op het leven van de Nederlanders in Kunduz.

De eerste aflevering heet "De dag van het vertrek", en toont de dag waarop de deelnemers aan de missie vertrekken.

Hierbij is volgens de krant de spanning van de gezichten van Ahmad, Niels en Bo af te lezen. “Als ze op vliegveld Eindhoven afscheid moeten nemen van hun familie, vrienden en geliefden, zijn de tranen niet meer te houden.”

Politietrainer Ahmad (27) is afkomstig uit Afghanistan. Na zeventien jaar keert hij terug naar zijn geboorteland.

Niels (28) moet afscheid nemen van zijn hoogzwangere vrouw Nadine, ze is zeven maanden in verwachting, en hij weet niet of hij op tijd terug zal zijn voor de bevalling?

De jonge verpleegster Bo (23) gaat voor het eerst op missie naar Afghanistan. Ze houdt een afscheidsfeestje op het strand voor familie en vrienden. Op de dag van vertrek heeft ook zij het moeilijk.

De Telegraaf zegt in “Dagboek Kunduz” zes weken lang antwoord te geven op de vraag wie de mensen zijn “die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan”.

De krant brengt ook het motief voor de aanwezigheid van de NAVO in Afghanistan onder de aandacht.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS viel in oktober 2001 het land binnen naar aanleiding van de aanslagen in Amerika, omdat het brein achter deze laffe aanval, Osama bin Laden, in Afghanistan verbleef en onderdak kreeg van het Taliban-regime.

Het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat de 14-delige serie door de militairen, politieagenten en diplomaten zelf wordt gefilmd met 7 camera's van De Telegraaf.

Dagboek Kunduz geeft volgens het ministerie "een realistisch beeld van het werk en het leven van de Nederlanders binnen de politietrainingsmissie in Afghanistan".

De serie wordt geproduceerd door Telegraaf Video Media, in samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

Het Dagboek heeft elke maandag en vrijdag een nieuwe aflevering.