donderdag 28 juni 2012

Generaal Hans Wehren en Henk-Jan Ormel bezoeken missie Afghanistan

Luitenant-generaal Hans Wehren, de nieuwe plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, heeft de afgelopen dagen samen met CDA-kamerlid Henk-Jan Ormel een bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Wehren en Ormel lieten zich in Mazar-e-Sharif, Kunduz en Kabul uitgebreid informeren over de Nederlandse inspanningen in Afghanistan.

Hans Wehren. is sinds 6 weken plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Henk-Jan Ormel is lid van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend lid bij de Defensiecommissie.

Wehren zei dat hij nu “met eigen ogen heeft gezien hoe professioneel de Nederlanders hun werk doen”.

“Ook heb ik het enthousiasme van onze mensen ervaren. Onze Afghaanse en internationale partners spraken allemaal hun waardering uit over de kwaliteit van de Nederlandse inzet,” aldus Wehren.

Luchtsteun Mazar-e-Sharif
De reis van Hans Wehren en Henk-Jan Ormel begon in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Hier zijn momenteel 4 Nederlandse F-16’s van de Air Task Force (ATF) paraat. Op Camp Marmal bij deze Noord-Afghaanse stad wordt ook de logistiek voor de politietrainingsmissie verzorgd.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Vanaf het vliegveld van Camp Marmal stijgen F-16’s op voor het verzamelen van inlichtingen door fotoverkenning.

Ook leveren de gevechtsvliegtuigen luchtsteun aan de politietrainers in Kunduz en helpen zij eventueel Afghaanse en coalitie-eenheden in noodsituaties.

Aan de ATF zijn ongeveer 120 manschappen verbonden. De F-16's mogen boven heel Afghanistan in actie komen en indien noordzakelijk hun wapensystemen inzetten.

De delegatie sprak verschillende specialisten van de Air Task Force en personeel van de ondersteuningseenheid National Support Element (NSE) over deze werkzaamheden.

Voortgang Kunduz
Het gezelschap liet zich in Kunduz bijpraten over de voortgang van de politietrainingsmissie. De derde lichting van de Police Training Group (PTG 3), onder leiding van kolonel Jarst de Jong en civiel vertegenwoordiger Simon van de Burg, is ongeveer twee maanden aan de slag.

De PTG traint de Afghaanse politie nu in 3 van de 7 districten van de provincie Kunduz; Kunduz, Khanabad en Aliabad, en investeert veel in de opbouw van de rechtstaatketen.

De plaatsvervangend CDS zag hoe de Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) hun mentorings- en trainingsactiviteiten in de praktijk vormgeven in het derde district Aliabad. Ook bekeek de delegatie opleidingscentra.

Kabul
In Kabul werd het programma afgesloten met bezoeken aan de Nederlandse ambassade en de hoofdkwartieren van de Europese politietrainingsmissie (EUPOL) en de International Security Assistance Force (ISAF-missie) van de NAVO in Afghanistan.