maandag 18 juni 2012

Generaal Van Uhm krijgt hoge Afghaanse onderscheiding

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft maandag de Mir Masjedi Khan Ghazi ontvangen. Hij kreeg deze hoge Afghaanse medaille voor zijn bijdrage aan de politiemissie in Kunduz en de prestaties van het Nederlandse leger in Afghanistan.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dat generaal Van Uhm de hoge medaille van Afghanistan kreeg op voordracht van de Afghaanse president Hamid Karzai.

Enayatullah Nabiel, de Afghaanse ambassadeur in Nederland, reikte het gedenkteken in het ministerie van Defensie in Den Haag uit.

Generaal Van Uhm kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de huidige politietrainingsmissie in Kunduz en de uitmuntende prestaties die de Nederlandse krijgsmacht eerder onder zijn leiding in Afghanistan heeft geleverd.

Vorige week ontving Van Uhm ook een hoge Australische onderscheiding. Hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Australiƫ.

Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De Australische troepen in deze provincie stonden onder bevel van Nederland.

Sinds de zomer van 2011 voert Nederland een politietrainingsmissie uit in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz om Afghaanse agenten te trainen.

Peter van Uhm volgde in april 2008 generaal Dick Berlijn op als Commandant der Strijdkrachten.

Generaal Tom Middendorp zal deze maand Van Uhm opvolgen als commandant van het leger. Van Uhm gaat met leeftijdsontslag.