woensdag 6 juni 2012

Politiecommandant Qatra van Kunduz krijgt zilveren medaille van EUPOL

De politiechef van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, Samiullah Qatra, heeft afgelopen week een zilveren medaille van EUPOL gekregen voor de verbetering van zijn politiekorps.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde dinsdag dat generaal-majoor Qatra de eremedaille ontving vanwege zijn inzet voor de verbetering van het opleidingsniveau en de servicegerichtheid van zijn korps.

Samiullah Qatra ontving de onderscheiding uit handen van Jasper Ritzema, de Nederlandse teamchef van EUPOL in Kunduz.

het ministerie van veiligheid en Justitie meldt dat Ritzema "benadrukte dat de inzet van Qatra bijdraagt aan de opbouw van de rechtsstaat en de kwaliteit van de Afghaanse politie".

Generaal-majoor Qatra stond in zijn dankwoord stil bij de noodzaak van het opbouwen van vertrouwen tussen de burgerbevolking en de lokale politie.

Hij onderschreef ook het belang van een betere kwaliteit van de politie door specifieke politietechnische opleidingen.

De politiechef sprak verder zijn waarderding uit voor wat EUPOL voor de politie van Kunduz heeft gedaan.

EUPOL
EUPOL (European Union Police Mission) is de politietrainingsmissie van de Europese Unie (EU) in Afghanistan.

Bij de uitwerking van de politietrainingsmissie in Kunduz meldde de regering dat van de Nederlandse inzet van 225 politietrainers ongeveer 40 civiele politiefunctionarissen zouden gaan werken bij EUPOL.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt bij de uitreiking van de medaille dat het Nederlandse EUPOL team in Kunduz bestaat uit 15 Nederlandse politiefunctionarissen.

Zij zijn in het kader van de geïntegreerde politietrainingsmissie naar Kunduz uitgezonden.

De Nederlandse politiefunctionarissen verzorgen daar trainingen aan het hogere- en middenkader van de Afghaanse politie.

Vorig jaar melde de regering dat vijftien functionarissen worden gestationeerd in de provincie Kunduz voor de uitvoering van het City Police and Justice Project van EUPOL.

Voor de versterking van de justitiële keten, waarbij de samenwerking tussen aanklagers, rechters en politie bijzondere aandacht krijgt, zijn vijf justitiële experts in Kunduz ingezet. Zij voeren binnen het EUPOL-programma hun werkzaamheden uit.

De andere Nederlandse politiefunctionarissen die voor EUPOL werken zijn gestationeerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

EUPOL zet haar capaciteiten en expertise in om bij te dragen aan het behalen van de transitiedoelstellingen in Afghanistan.

De transitie behelst de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de NAVO naar de Afghaanse veiligheidsdiensten, zodat de Afghanen zelf verantwoordelijk worden voor de veiligheid in het land.

Zie ook:
Politiemissie Kunduz en de Nederlandse bijdrage aan EUPOL Afghanistan