maandag 28 mei 2012

Afghaanse agentes in Kunduz halen diploma

Instructrices en Afghaanse agentes (Foto: ministerie van Defensie)
Tien politieagentes uit de Noord-Afghaanse provincie Kunduz hebben afgelopen week met succes een intensieve politietraining afgerond. In deze cursus leerden de vrouwen vaardigheden die ze nodig hebben bij controleposten en de omgang met burgers.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde zaterdag dat de vrouwelijke agenten een week lang theorie- en vooral praktijkles bij Nederlandse EUPOL- en marechaussee-trainers volgden.

EUPOL is de Europese Politiemissie die in Afghanistan plaatsvindt. Aan deze missie van de EU levert Nederland enkele tientallen politiemensen.

Cursusinhoud
Tijdens de training werd veel aandacht besteed aan de vaardigheden die de agentes nodig hebben bij controleposten, voertuigdoorzoekingen en fouilleren.

De Afghaanse politievrouwen kregen verder les in mensenrechten en leerden hoe de politie de bevolking het beste kan dienen.

De omgang met burgers en het winnen van het vertrouwen van burgers is een belangrijk aspect van trainingen die aan de Afghaanse politie worden gegeven. Dit onderdeel van cursussen wordt aangeduidt met 'community policing'.

Enthousiasme
In de verklaring van Defensie komen een aantal Nederlandse opleiders aan het woord. Ze zeggen onder meer dat de cursus een succes was.

Trainers Gwen Loontjes van EUPOL en Mildred Brouwer van de Koninklijke Marechaussee (KMar) waren verrast door het enthousiasme van de politievrouwen.

“Deze vrouwen zijn enorm leergierig en willen graag nieuwe vaardigheden opdoen.” zei Loontjes na de afsluiting van de opleiding. “Daarom is deze cursus zo succesvol verlopen.”

Mildred Brouwer wijst op het belang van de EUPOL- en KMar-inspanningen om vrouwelijke Afghaanse agenten op te leiden.

Ze zegt: “In de Afghaanse cultuur is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat mannen vrouwen fouilleren of dat mannen bij een huiszoeking een vrouwenvertrek binnengaan. Door vrouwelijke agenten op te leiden, wordt de veiligheid in dit land dus gediend.”

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per lichting ongeveer 545 militairen en politiefunctionarissen deel.

De missie in Kunduz duurt tot 2014 en heeft als doel de politie te trainen en de rechtsstaat te vertsterken in het Aziatische land.

Diploma-uitreiking aan agentes (Foto: ministerie van Defensie)