zaterdag 5 mei 2012

Personeel politiemissie Afghanistan herdenkt oorlogsslachtoffers

Militairen in Mazar-e-Sharif herdenken gevallen (Foto: ministerie van Defensie)
Soldaten en civiele medewerkers van de politietrainingsmissie in Kunduz hebben vrijdag in Afghanistan stilgestaan bij alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat de commandant in Kunduz, kolonel Jarst de Jong, een toespraak hield die werd gevolgd door 2 minuten stilte.

Ook in Mazar-e-Sharif werd een herdenkingsplechtigheid georganiseerd. Hier droeg krijgsmachtraadsman majoor Luuk van Meijel het gedicht ‘De stilte spreekt’ voor.

Dit gedicht werd ook op de Dam in Amsterdam voorgedragen door de scholiere Charlotte Fontijne.

Op Camp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, zijn onder meer het Nederlandse Contingentscommando en de Air Task Force (ATF) met F-16’s gestationeerd.

Defensie herdenkt op 4 mei alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies.

Er waren plechtigheden in heel Nederland en in het buitenland. In de verklaring van Defensie over de herdenkingen die de krijgsmacht hield wordt een overzicht gegeven van bijeenkomsten.