vrijdag 4 mei 2012

Staf tweede lichting politietrainers missie Kunduz terug op Vliegbasis Eindhoven

De staf van de tweede politietrainingsgroep van de missie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is vrijdagmiddag op Vliegbasis Eindhoven teruggekeerd uit Afghanistan .

De soldaten zijn zes maanden op uitzending geweest om Afghaanse agenten op te leiden en het justitiesysteem te versterken.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt dat de tweede rotatie (PTG-2), onder leiding van kolonel Nico van der Zee, de kwaliteit van het Afghaanse civiele politieapparaat in Kunduz heeft versterkt.

De politietrainers werkten daarbij nauw samen met Nederlandse politieagenten, diplomaten en justitie- en ontwikkelingsexperts.

Gezamenlijk hebben zij gezorgd voor de training van een grote groep agenten, van wie velen een diploma hebben gehaald.

De Nederlanders in Kunduz geven aan Afghaanse cursisten een achtweekse basisopleiding en een tienweekse vervolgopleiding.

Versterking justitiesector
Naast het opleiden van Afghaanse agenten investeert Nederland ook in de justitiƫle keten.

Het gaat daarbij om de verbetering van de samenwerking tussen politie en openbare aanklagers, de versterking van de justitiesector en een voor de burger betere toegankelijkheid tot het recht.

Defensie bericht dat de eerste resultaten daarvan al zichtbaar zijn. “Zo zijn rechters en openbare aanklagers verder getraind, is er een provinciaal kantoor van de Afghaanse orde van advocaten en zijn er educatieve radioprogramma’s.”

Kolonel Nico van der Zee volgde op 29 oktober zijn ranggenoot Ron Smits op als commandant van de politietrainingsgroep in Kunduz.

Van der Zee is afgelopen zondag afgelost als bevelhebber door kolonel der mariniers Jarst de Jong, die nu de derde politietrainingsgroep (PTG-3) in Kunduz leidt.

Den Haag richt zich in de provincie Kunduz tot 2014 op de verbetering van de kwaliteit van de ongeveer 1.500 politiemensen en de versterking van het justitiƫle apparaat.

Aan de missie in Afghanistan, waartoe ook eenheden die in Mazar-e-Sharif en in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gestationeerd behoren, nemen per rotatie ongeveer 545 Nederlandse mannen en vrouwen deel.

Zie ook:
Kolonel Van der Zee draagt commando missie Kunduz over aan ranggenoot De Jong
Derde lichting politietrainers van Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Kunduz
Derde lichting politietrainers missie Kunduz donderdag naar Afghanistan
Honderden Nederlandse mariniers op missie naar Kunduz
Kolonel Jarst de Jong uit Maren-Kessel aankomend commandant Kunduz
Soldaten hoofdmacht Politietrainingsgroep 1 terug in Nederland
Ron Smits draagt commando missie Kunduz over aan Nico van der Zee