maandag 29 augustus 2011

Kamervragen PvdD over agenten Kunduz die gaan vechten en "Rutte-garantie"

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft maandag Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte en minister van Defensie Hans Hillen over het bericht dat Afghaanse agenten die door Nederland worden opgeleid toch deel gaan nemen aan gevechten.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de PvdD vraagt onder meer of premier Rutte aan kan geven hoe dit bericht zich verhoudt tot de garanties die hij aan de Kamer heeft gegeven.

De bewindsman heeft namelijk toegezegd dat met Nederlandse steun opgeleide politieagenten niet zullen worden ingezet bij gevechtshandelingen. Hiervoor stelde hij zich persoonlijk garant.

Over deze zogenoemde "Rutte-garantie" had de PvdD al eerder Kamervragen gesteld.

Fractievoorzitter Thieme wilde graag weten wat voor gerechtelijke gevolgen de persoonlijke garantie van Rutte kan hebben, naast de verplichting van de regering om de voorwaarden voor de Kunduz-missie na te leven.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft inmiddels opnieuw gezegd dat agenten die Nederland opleidt in Kunduz niet zullen meedoen aan offensieve militaire acties.

Kamervragen PvdD
Vragen van het lid Thieme (Partij voor de Dieren) aan de minister president en de minister van Defensie over de garanties over de missie in Kunduz (ingezonden augustus 2011):

1
Kent u het bericht ‘ Agenten gaan wel vechten in Kunduz (1)?

2
Kunt u aangeven of dit bericht waar is?

3
Kunt u aangeven hoe dit bericht zich verhoudt tot uw aan de Kamer gegeven garantie dat met Nederlandse steun opgeleide politie-agenten niet zullen worden ingezet bij gevechtshandelingen?

4
Kunt u aangeven op welke wijze u op uw ‘ toezeggingen aan te spreken bent’ zoals u op 22 maart aangaf in de beantwoording van Kamervragen over dit onderwerp?

5
Kan het zijn dat de door u afgegeven garantie dat door Nederland opgeleide politie-agenten niet aan gevechtshandelingen zullen deelnemen aan voortschrijdend inzicht onderhevig is, c.q. niet wordt nageleefd?

(1) http://www.nu.nl/binnenland/2601001/agenten-gaan-wel-vechten-in-kunduz.html

Zie ook:
SP stelt Kamervragen over inzet politie Kunduz in bestrijding Taliban
Door Nederland getrainde Afghaanse politieagenten gaan toch vechten