zondag 14 augustus 2011

Politiemissie Kunduz logistieke puinhoop, militairen gefrustreerd

De Nederlandse soldaten die begin juli in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn gearriveerd om Afghaanse agenten te trainen, bestempelen de missie als een “logistieke puinhoop”.

De soldaten zijn gefrustreerde omdat ze er al zes weken zijn en nog niets kunnen uitvoeren. Dat blijkt uit e-mails die de militairen aan de NOS hebben gestuurd.

Een groot deel van het materieel is nog niet aangekomen.

Er zijn nog maar 2 van de 20 tolken die nodig zijn om Afghaanse agenten op te leiden. er is te weinig munitie en er zijn te weinig scherfvesten.

De Nederlandse soldaten klagen dat ze moeten toezien hoe Duitse en Amerikaanse collega’s wel mensen trainen.

Het ministerie van Defensie heeft wel bekendgemaakt dat de eerste militairen vandaag hun eerste patrouille hebben gedaan in Kunduz.

Daarmee lijkt de missie eindelijk op gang te komen, maar de trainers zullen nog een week of twee moeten wachten voordat zij hun werk kunnen beginnen.

Dit betekent dat de manschappen die er nu aanwezig zijn een maand hun werk kunnen doen, want in oktober komen de opvolgers al die ze dan moeten inwerken.

Vorige week werd al bekend dat een deel van de militairen in Kunduz zich stierlijk vervelen en het nut van hun aanwezigheid daar niet inzien. Een officier zei zelfs te vrezen voor baldadigheid onder zijn manschappen.