maandag 8 augustus 2011

Militairen vervelen zich in Kunduz en zien nut van aanwezigheid niet in

Een deel van de ongeveer 350 Nederlandse soldaten in de Afghaanse provincie Kunduz verveelt zich stierlijk. Ze zouden boos zijn en zich afvragen wat het voor zin heeft om in Kunduz te zijn. Een officier vreest voor baldadigheid onder zijn manschappen.

Dat meldt de Telegraaf. “Er is gebrek aan nuttig werk, onder meer doordat niet al het materieel is gearriveerd. Een deel van de militairen kan daardoor niet veel meer doen dan boeken lezen, films kijken en studeren.”

De officier, die zijn verklaring aflegde op basis van anonimiteit, verklaart dat het nog even kan duren voor de spullen er zijn die de manschappen nodig hebben om iets nuttigs te kunnen doen.

De irritatie over het gebrek aan werk loopt steeds hoger op. Het wordt steeds lastiger om de manschappen nog bezig te houden.

De officier verklaart: "Ik probeer werk te vinden om de mannen bezig te houden, maar dat begint nu best lastig te worden."

Snikheet
De afgelopen weken is er niet veel gebeurd in Kunduz, zo schrijft dagblad De Gelderlander. De gevoelstemperatuur ligt op dit ogenblik ver boven de 60 graden.

Recent zouden wel twee jeeps zijn geleverd, maar niet de spullen om erop te zetten. Dit wordt wel een “klein stapje in de goede richting” genoemd.

Het ministerie van Defensie heeft begripvol gereageerd en zegt dat de missie formeel pas eind deze maand van start gaat.

Defensie zegt dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat en dat afspraken moeten worden nagekomen.

In juni zijn de eerste Nederlandse politietrainers naar Kunduz gereisd. Ze werden begin juli gevolgd door de hoofdmacht, waarmee de missie op volle sterkte kwam.

Vorige week meldde Defensie dat de Nederlandse trainers al wel gereed zijn om hun Amerikaanse collega’s af te lossen om Afghaanse agenten te gaan begeleiden.