dinsdag 30 augustus 2011

Stand.nl: is Nederland te kritisch over missie in Kunduz

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft gegarandeerd dat politieagenten in Kunduz niet vechten. Ze mogen zich wel verdedigen, maar mogen niet worden ingezet voor geplande militaire acties.

Rosenthal zei dit naar aanleiding van uitspraken van Samiullah Qatra, de politiecommandant in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Hij probeert de definitie van niet-vechten op te rekken om tegemoet te komen aan de Afghaanse werkelijkheid.

Qatra verklaarde dat Afghaanse agenten die door Nederland worden opgeleid mogelijk worden ingezet bij gevechten tegen de Taliban.

De oppositiepartijen hebben in Kamervragen om opheldering gevraagd.

Is de kritiek op de missie in Kunduz terecht, of moeten men niet alles onder een vergrootglas leggen voor de missie goed en wel begonnen is?

Radio 1 voert in Stand.nl een gesprek hier over met Han ten Broeke, Kamerlid van de VVD.

Ten Broeke vindt dat Nederland te kritisch is. Hij vindt dat niet elke uiting aangegrepen moet worden om de discussie opnieuw op te voeren.

Hij pleit verder onder meer voor een reƫel verwachtingspatroon en een betere uitleg
van de missie aan de bevolking, en vindt dat niet elke uitlating onder een vergrootglas moet worden gelegd.

Zie ook:
Door Nederland getrainde Afghaanse politieagenten gaan toch vechten

De oppositiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie, en de SP en de Partij voor de Dieren hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitlatingen van de politiecommandant van Kunduz.