maandag 29 augustus 2011

Door Nederland getrainde Afghaanse politieagenten gaan toch vechten

Samiullah Qatra, de politiecommandant van de provincie Kunduz, heeft gezegd dat de kans groot is dat door Nederland opgeleide agenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz toch moeten vechten.

Dat heeft Qatra tegen RTL Nieuws gezegd. Hij zei dat bijvoorbeeld bij speciale acties tegen de Taliban en criminele groepen in Kunduz de gewone agent als eerste wordt ingezet.

Dat geldt ook voor de agenten die Nederland straks op gaat leiden.

De politiechef noemt dat “zelfverdediging en geen vechten, dus is er geen probleem”.

Nederland wil dat de agenten die tijdens de politietrainingsmissie opgeleid worden alleen worden ingezet voor civiele taken.

Overeenkomst
Den Haag sloot eerder dit jaar een overeenkomst met de Afghaanse centrale regering en de overheid in Kunduz dat agenten die worden opgeleid alleen civiele taken uit gaan voeren.

In juni meldde de Nederlandse regering dat de autoriteiten in Kunduz deze garantie hadden gegeven.

De ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hillen (Defensie) schreven aan de Kamer: “De gouverneur van de provincie Kunduz Jegdalek en de Chief of Police Quatra hebben op 11 mei jl een brief geschreven waarin zij het besluit van Minister Bismillah Khan om door Nederland getrainde civiele politie (AUP) in Kunduz niet in te zetten voor offensieve militaire doeleinden onderschrijven en zij zich verbinden aan deze opdracht.”

Generaal Bismillah Mohammady, de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, verzekerde eind maart al dat de politieagenten die Nederland gaat opleiden en begeleiden alleen worden ingezet voor civiele taken en niet voor offensieve militaire doeleinden.

Hillen en Rosenthal toonden zich vol vertrouwen over de toezeggingen.

Geen openheid
De missie kent al geen vliegende start. Er werden door militairen grote logistieke problemen gemeld, een puinhoop, terwijl premier Mark Rutte in juli had beweerd dat de missie "op koers" ligt.

Vervolgens heeft minister Hans Hillen van Defensie de militairen de mond gesnoerd door ze een spreekverbod op te leggen.

Politieke verdeeldheid
Over het sturen van een politiemissie naar Kunduz en de voorwaarden daarvoor was veel discussie in de Tweede Kamer.

De regeringspartijen VVD en CDA hadden evenals de oppositiepartijen D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP in januari al ingestemd met de missie.

Gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen de missie in Kunduz.

GroenLinks en de ChristenUnie stelden extra eisen aan de verlening van hun steun. GroenLinks stelde als eis onder meer dat de agenten niet voor militaire doeleinden worden ingezet.

Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton zegt over de situatie: "Het komt erop neer dat een politiechef in Kunduz niet eerst op een lijstje hoeft te kijken waarop te zien is door wie een agent is opgeleid. Daar kunnen dus ook door Nederland opgeleide Afghaanse agenten tussen zitten."

Kamervragen Kunduz
De oppositiepartijen GroenLinks en de ChristenUnie, en de SP en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels Kamervragen gesteld over de uitlatingen van de politiecommandant van Kunduz.



Zie ook:
Hillen legt militairen missie Kunduz spreekverbod op
Hillen erkent problemen missie Kunduz
Missie Kunduz logistieke puinhoop, militairen gefrustreerd
De verwachting van Afghaanse rekruten van hun politietraining
Autoriteiten Kunduz geven garantie voor civiele inzet opgeleide agenten