maandag 22 augustus 2011

De verwachting van Afghaanse rekruten van hun politietraining

Honderdzestig Nederlandse politiefunctionarissen en militairen zijn sinds juli in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz om Afghaanse agenten op te leiden. EenVandaag brengt een bezoek aan Kunduz en onderzoekt wat de rekruten verwachten van hun opleiding.

De actualiteitenrubriek meldt dat de trainers nu starten met de opleiding van de eerste Afghaanse rekruten tot politieagent.

(De video is meestal enige tijd na de uitzending afzonderlijk beschikbaar, maar al wel te zien als laatste uitzending).

Het streven is om tot het eind van de missie, die tot 2014 duurt, 120 agenten per week op te leiden.

EenVandaag zet ook nogmaals een aantal kernpunten van de missie in Kunduz op een rijtje:

Op de basis in Kunduz zullen 225 politieopleiders aan de slag gaan, samen met vijf justitiƫle experts. Duitse militairen zorgen voor hun veiligheid.

Daarnaast gaan 125 Nederlandse soldaten naar Kunduz om de trainers te ondersteunen.

Nederland stationeert vier F-16-gevechtsvliegtuigen met 120 manschappen in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de buurprovincie Balkh, om de missie te ondersteunen.

De toestellen zijn bedoeld om bermbommen op te sporen en Nederlandse troepen en bondgenoten te beschermen in het geval van noodsituaties.

- Onlangs meldde minister Rosenthal dat de stationering in Mazar-e-Sharif is uitgesteld tot begin november. Tot die tijd zullen ze opereren vanaf hun huidige standplaats Kandahar in het zuiden van Afghanistan. -

EenVandaag meldt verder dat naar verwachting de praktijktraining aan Afghaanse agenten die al een basisopleiding hebben genoten in juli van start gaat.

- Dit is inmiddels uitgesteld tot eind augustus. -

Deze agenten zullen buiten Kamp Kunduz worden begeleid door een groep van 165 marechaussees en militairen.

In januari 2012 zullen Nederlandse trainers ook de basistraining van Afghaanse rekruten gaan verzorgen in het Duitse trainingscentrum.

De missie duurt tot 2014 en de kosten ervan worden op bijna 470 miljoen euro geraamd.