vrijdag 8 juli 2011

Militairen en marechaussees politietrainingsmissie vertrokken naar Kunduz

Ruim 160 landmachtsoldaten en marechaussees zijn donderdagmiddag vanaf Vliegbasis Eindhoven op weg gegaan naar Kunduz. Ze nemen deel aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De militairen vormen in Kunduz 6 Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT’s).

Deze teams trainen en begeleiden de politie in Kunduz in onder meer voertuiginspecties, het opzetten van controleposten en het uitschrijven van een proces verbaal.

Het zijn allemaal trainers met verschillende specialismen die zichzelf kunnen beschermen op het moment dat het nodig is.

De soldaten worden in Kunduz opgewacht door commandant kolonel Ron Smits die de hele missie leidt in Kunduz. Hij verwacht dat de training en begeleiding van Afghaanse agenten eind augustus kan beginnen.

Minister van Defensie Hans Hillen zei bij het vertrek van de militairen: “U bent in Kunduz ambassadeur van Nederland. Dat is een voorrecht maar ook een zware taak. Er staat u geen makkelijke klus te wachten.”

De bewindsman noemt de missie geslaagd als op lange termijn Afghanistan een rechtstaat is, die de basis vormt voor een stabiel en welvarend land.

Vorige maand reisde al een groep van ongeveer 100 politietrainers naar Kunduz.

Afghanistan wordt al ruim 31 jaar geteisterd door oorlog en burgeroorlog. Het land behoort onder meer tot de vijf meest corrupte en vijf meest onveilige landen in de wereld.

Een op de elf vrouwen overlijdt door complicaties rondom de zwangerschap. Dit is het hoogste aantal ter wereld.

Samen uit, samen thuis
Majoor Frank van Veldhuizen van de Koninklijke marechaussee, die de POMLT’s leidt, zei: “Ik heb alle vertrouwen in een goede samenwerking met de Duitse collega’s die zich al in het gebied bevinden.”

“Voor mij en mijn teams is deze missie geslaagd als we een kwalitatieve impuls hebben gegeven aan de politie. En natuurlijk geldt: samen uit, samen thuis. Dat betekent dat we veilig te werk zijn gegaan,” aldus Van Veldhuizen.

Hij zei verder: “Daarnaast moeten we straks vertrouwen hebben in samenwerking met Afghaanse politieagenten. Daarom telt dat we ze op de juiste manier trainen en de goede mindset meegeven.”

Duitsland leidt de provincie Kunduz voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO en het Regionaal Commando Noord waar de provincie Kunduz onder valt.

Duitsland zorgt voor de beveiliging van de Nederlandse manschappen in Kunduz. Daarnaast mogen de Nederlanders ook zichzelf verdedigen.

De militairen die al in het missiegebied aan de slag zijn, spraken woensdag met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, die een bezoek bracht aan de mannen en vrouwen die al in Kunduz zijn.

Een groep van negen politiefunctionarissen vertrok woensdagavond vanaf Schiphol naar Afghanistan. Zij werden uitgezwaaid door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Een van deze politiemensen sluit zich aan bij de missie in Kunduz. De andere 8 trainen in Kabul het hoger- en middenkader van de Afghaanse politie.

EenVandaag volgt het vertrek van de militairen, die vijf maanden in Afghanistan zullen verblijven, en voert een gesprek vanuit Kunduz met kolonel Ron Smits, de commandant van de trainers.

sitestat

Zie ook:
Mening deelnemende politiefunctionarissen over missie
Vertrek groepen politietrainers naar Kunduz en Kabul
Nederlands kamp in Kunduz gereed voor ontvangst politietrainers
Rosenthal bezoekt alsnog missie in Kunduz
Nauwere samenwerking Nederland en Duitsland, rechtsstaat cruciaal voor veiligheid en stabiliteit Kunduz
Eerste militairen politietrainingsmissie aangekomen in Kunduz (15-06-2011)
Provincie Kunduz