Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag toch nog een bezoek weten te brengen aan de politietrainers in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.
Hij sprak met militairen en agenten die in de provincie verblijven en zei dat hij vooral was gekomen om zijn steun te betuigen en de sfeer te proeven.
Bette Dam, die voor de NRC en de Wereldomroep in Afghanistan verblijft, was aanwezig bij zijn bezoek.
Ze meldt in de NRC dat de minister vertelde dat hij onder de indruk was van de professionaliteit van het leger en dat hij gesproken had met de Duitse legercommandant kolonel Norbert Sabrautzki over de situatie in de provincie. Hij zei “dat hij daar een goed gevoel bij had gehad”.
Rosenthal sprak ook van de “professionaliteit” van de Duitse operatie in de regio waar Nederlandse trainers Afghanen gaan opleiden tot politieagenten.
Hij zei ook dat het goed is "om te merken dat de Duitsers doordrongen zijn van de voorwaarde die Nederland stelt aan de missie”, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Duitsland leidt het Regionaal Commando Noord van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO en de provincie Kunduz.
Rosenthal is de eerste bewindspersoon die het Nederlandse kamp in Kunduz een bezoek brengt. Hij gaf aan dat hij het belangrijk vindt “de sfeer te kunnen proeven” bij de militairen. Daarnaast betuigde hij de Nederlandse mannen en vrouwen zijn steun.
Verder zei hij "het bijzonder te vinden" dat Nederland en Duitsland deze moeilijke klus samen gaan klaren.
Het Duitse leger is verantwoordelijk voor de veiligheid van de Nederlanders.
Maandag ging een bezoek van Rosenthal niet door vanwege veiligheidsrisico's en daarna een defect vliegtuig. Vervolgens reisde hij naar India.
Vertrek agenten
Negen politiefunctionarissen die zich met de trainingen bezig gaan houden vertrekken woensdagavond vanaf Schiphol naar Afghanistan.
Zij gaan in Kunduz het hogere en middenkader agenten opleiden en maken deel uit van de ongeveer 40 politiemensen die opleidingen gaan verzorgen aan Afghaanse agenten.
Een groep van ongeveer 160 soldaten en marechaussees vertrekt donderdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Kunduz. Zij gaan Afghaanse agenten begeleiden.
Doelstelling
Nederland wil met de politietrainingsmissie de rechtsstaat in Afghanistan opbouwen.
Militairen gaan daarbij samenwerken met politieagenten, ontwikkelingsexperts, diplomaten en deskundigen van justitie aan de verbetering van de justitiesector en voornamelijk de Afghaanse politie.
In totaal leveren 545 Nederlanders een bijdrage aan de politietrainingsmissie, die zich toespitst op Kunduz.
Zie ook:
Vertrek groepen politietrainers naar Kunduz
Rosenthal weet om veiligheidsredenen en kapot vliegtuig Kunduz niet te bereiken
Nauwere samenwerking Nederland en Duitsland, rechtsstaat cruciaal voor veiligheid en stabiliteit Kunduz
Kwartiermakers politietrainingsmissie teruggekeerd
Eerste militairen politietrainingsmissie aangekomen