zaterdag 30 juli 2011

Rosenthal brengt verslag uit aan Kamer over bezoek aan Afghanistan

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft een brief aan de Tweede Kamer geschreven over het bezoek dat hij begin deze maand bracht aan Kabul en Kunduz.

De brief van minister Rosenthal met het verslag van zijn reis naar Afghanistan op 3, 4 en 6 juli 2011 is inmiddels als Pdf-document beschikbaar.

De trip van de bewindsman stond in het teken van de start van de geïntegreerde politietrainingsmissie (GPM).

Daarvoor voerde hij in Kabul gesprekken met president Karzai, minister van Buitenlandse Zaken Rassoul, minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan, de toenmalige commandant van de International Security Assistance Force (ISAF) generaal Petraeus, de commandant van de NATO Training Mission–Afghanistan (NTM-A) generaal Caldwell, NAVO Senior Civiel Vertegenwoordiger Gass en Speciaal Vertegenwoordiger van de EU Usackas.

Daarnaast bezocht Rosenthal de geïntegreerde politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

F-16's later verplaatst
De minister meldt onder meer dat door vertraging bij de oplevering van de benodigde infrastructuur op het vliegveld van Mazar-e-Sharif de Nederlandse F16-jachtvliegtuigen later worden verplaatst dan was voorzien.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de toestellen in augustus zouden gaan opereren vanaf het vliegveld van de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif.

Naar verwachting zullen de vliegtuigen op 1 november op Mazar-e-Sharif operationeel zijn. Tot die tijd zullen zij hun taken vanaf Kandahar Air Field blijven uitvoeren.

De toestellen zullen ook daarvandaan de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz ondersteunen.