zondag 24 juli 2011

Afghaanse politierekruten vooral uit op cursusgeld, Buitenlandse Zaken slecht op de hoogte

Voor de meeste Afghanen die zich inschrijven voor de Nederlandse politietrainingen in Kunduz lijkt idealisme ver te zoeken. De rekruten die zich aanmelden zijn uit op cursusgeld, maar dat krijgen ze niet.

Dat heeft de Telegraaf vrijdag gemeld. “Zodra tijdens het eerste lesuur blijkt dat ze geen vergoeding krijgen haken ze af.”

Generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, was dat al opgevallen tijdens de Uruzgan-missie. Hij zegt in de krant: “We leiden ze op, maar het verloop is enorm. Als de buurman hun een stuiver meer biedt, dan zijn ze weg.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat er momenteel nog geen zinnig woord valt te zeggen over de belangstelling van Afghanen om zonder salaris aan de cursus te beginnen.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Defensie bevestigen in de Telegraaf dat de landen die in de Europese politiemissie voor Afghanistan, EUPOL, samenwerken de cursisten niet betalen.

Slecht geïnformeerd
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het namelijk ook een investering in hun eigen ontwikkeling is.

Hij zegt verder dat de Nederlandse politiemensen vooral kaderpersoneel gaan opleiden, en het daarbij gaat om vervolgopleidingen voor agenten die al een salaris hebben.

Nederland start pas begin volgend jaar met het geven van basisopleidingen aan Afghaanse rekruten, omdat het Duitse politietrainingscentrum waar dat moet gebeuren nog niet gereed is. Deze opleidingen worden gegeven door marechaussees.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat er nu nog geen “zinnig woord” valt te zeggen “over de animo van Afghanen om zonder salaris aan te haken”.

Dat is opmerkelijk, want in Kunduz hebben intussen al vier groepen cursisten een certificaat gehaald van de politiecursus die daar wordt aangeboden. Het gaat daarbij om rekruten uit verschillende provincies in het noordoosten van Afghanistan.

De nieuwe agenten en officieren kregen volgens de Afghaanse commandant van de cursus een professionele training. “Ze kregen les in wapentechnieken, mensenrechten en andere onderwerpen.” Deze cursus duurde nog 6 weken.

Eind augustus gaan Nederlanden infanteristen en marechaussees wel beginnen met de praktijkbegeleiding van politieagenten die al een cursus hebben gevolgd, of mogelijk zonder ooit een cursus te hebben gedaan al als politieagent werken.