dinsdag 5 juli 2011

Vertrek groepen politietrainers naar Kunduz

Negen politietrainers zullen woensdagavond vertrekken naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Het gaat om zeven mannen en twee vrouwen van de politie. Donderdag worden ze gevolgd door nog een groep van ongeveer 150 soldaten

De negen trainers gaan in de provincie Kunduz het hogere en middenkader agenten opleiden. Zij maken deel uit van de ongeveer 40 politiemensen die opleidingen gaan verzorgen aan Afghaanse agenten.

De politiefunctionarissen vertrekken vanaf Schiphol. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en vertegenwoordigers van de politievakbonden zullen ze uitzwaaien.

Momenteel zijn al 20 agenten in Afghanistan actief. Nederlandse politieagenten worden ingezet in Kunduz en Kabul in het kader van de Europese Politiemissie (EUPOL).

Vertrek militairen
Een groep van ongeveer 150 soldaten en marechaussees vertrekt donderdag vanaf vliegbasis Eindhoven naar Kunduz.

Ze worden voor het vertrek toegesproken door minister Hans Hillen van Defensie.

Op 14 juni vertrokken de eerste leden van de Police Training Group (PTG) van de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marechaussee naar Kunduz. Zij kwamen daar op 15 juni aan.

Infanteristen van de landmacht en trainers van de Koninklijke marechausse (KMar) werken in de zogenoemde POMLT’s direct samen.

Zij gaan het Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) begeleiden en ondersteunen tijdens de training van de Afghaanse agenten.

In totaal nemen 545 Nederlandse manschappen deel aan de politietrainingsmissie die gepland staat tot in 2014.

EenVandaag volgt het vertrek van de militairen, die vijf maanden in Afghanistan zullen verblijven, en voert een gesprek vanuit Kunduz met kolonel Ron Smits, de commandant van de trainers.

sitestat

Zie ook:
Rosenthal weet om veiligheidsredenen en kapot vliegtuig Kunduz niet te bereiken
Nauwere samenwerking Nederland en Duitsland, rechtsstaat cruciaal voor veiligheid en stabiliteit Kunduz
Kwartiermakers politietrainingsmissie teruggekeerd
Eerste militairen politietrainingsmissie aangekomen