zondag 10 juli 2011

Groep politietrainers gearriveerd in Kunduz, hoofdmacht nu op volle sterkte

Militairen zoeken hun uitrustingsstukken bij elkaar (Foto: ministerie van Defensie)
De laatste militairen om de hoofdmacht van de politietrainingsgroep (PTG) compleet te maken zijn zondag in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz aangekomen.

Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld. De ‘Police Operational Mentor and Liaison Teams’ (POMLT’s), die Afghaanse agenten gaan begeleiden, zijn nu op volle sterkte.

Met de aankomst van deze soldaten is de gehele Nederlandse Police Training Group (PTG) compleet.

Nu gaan de politieagenten en militairen zich in het operatiegebied verder voorbereiden, om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de uitvoering van de missie.

De commandant van de missie, kolonel Ron Smits, zei afgelopen week dat de politietrainers eind augustus willen beginnen met het begeleiden van Afghaanse agenten.

POMLT
Het POMLT telt ongeveer 165 mannen en vrouwen en staat onder leiding van majoor Frank van Veldhuizen van de Koninklijke Marechaussee (KMar).

In Kunduz zal het bestaan uit ongeveer 30 medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en een compagnie van ongeveer 135 soldaten van de Koninklijke Landmacht.

Het POMLT bestaat weer uit 6 teams die eventueel gezamenlijk kunnen optreden. Deze teams worden gekoppeld aan het politiekorps van Kunduz-Stad dat verdeeld is over 4 zogenoemde Police Substations, die bemand worden door 35 tot 60 agenten.

Doelstelling
De manschappen van de geïntegreerde politietrainingsmissie (GPM) richten zich op het opleiden en trainen van Afghaanse civiele politieagenten en op het versterken van de justitiële keten.

“Hiermee draagt Nederland bij aan het transitieproces, om de verantwoordelijkheid over de veiligheid over te dragen aan het Afghaanse volk,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Het is de bedoeling dat de Afghanen in de loop van 2014 helemaal zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het land. De transitie, ook wel het “Kabulproces” genoemd, begint deze maand al in zeven gebieden in Afghanistan.

De opleiding voor de missie wordt gecoördineerd vanuit de Johannes Postkazerne in Havelte. Een kwart van de 545 mensen voor de eerste politietrainingsmissie is daar gelegerd. De missie duurt tot medio 2014.

Zie ook:
Militairen en marechaussees politietrainingsmissie vertrokken
Vertrek groepen politietrainers naar Kunduz
Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) oefenen voor missie
Afghanen nemen in juli verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden