maandag 14 maart 2011

Kwartiermakers Kunduz starten opwerktraject politiemissie

Het zogenoemde Deployment Element (DE) voor de nieuwe Geïntegreerde Politiemissie (GPM) in Kunduz is woensdag 9 maart voor de eerste keer bijeengekomen in Wezep. De DE gaat voorbereidingen treffen zodat de politietrainers meteen na aankomst aan de slag kunnen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. Het eerste appel van de eenheid werd afgenomen door de commandant van de formerende eenheid, het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), brigadegeneraal Henk Jan Maijers.

Luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn, de commandant van de kwartiermakers, meldde zijn eenheid aan voor de start van het opwerktraject.

Het DE gaat de voorbereidingen treffen zoals legering en ICT. Hierdoor kan de Geïntegreerde Politiemissie na aankomst meteen aan de slag.

De kwartiermakers sluiten ook contracten af met de internationale partners en maken afspraken op allerlei gebied.

De provincie wordt voor de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht geleid door Duitsland. In Kunduz zijn ook Belgische militairen actief.

Vertrouwen
Maijers heeft het volste vertrouwen in de nieuwe missie en de mensen. Hij zei: "We hebben een hele korte voorbereidingstijd, maar hier voor mij staat een schat aan ervaring. Daarom weet ik zeker: uw missie gaat slagen.”

Het DE is voor een groot deel samengesteld uit eenheden van het OOCL, genisten, logistiek deskundigen, verbindelaren, aangevuld met militairen van de andere krijgsmachtdelen zoals de luchtmacht.

Het OOCL is de grootste eenheid van Defensie, die betrokken is bij elke missie van het krijgsmachtdeel. Zo was ook de Redeployment Taskforce, de eenheid die het terughalen van personeel en materieel uit Uruzgan verzorgde, afkomstig van het OOCL.

Het Nederlandse kabinet besloot in januari 2011 om een politietrainingsmissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te zenden. Naar verwachting start deze eind mei of juni.