zaterdag 26 maart 2011

Eerste Nederlandse kwartiermakers politietrainingsmissie Kunduz in Afghanistan aangekomen

De eerste Nederlandse militairen die voorbereidingen treffen voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn donderdag in Mazar-e-Sharif gearriveerd. Het gaat om een eenheid van een tiental soldaten.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. “Vanuit deze buurprovinciehoofdstad effenen zij het pad voor de hoofdmacht van kwartiermakers die begin april vertrekt.”

Samenwerking
Dit zogenoemde “voordetachement” legt eerst contact met Duitse militairen over de ontvangst en distributie van Nederlands materieel voor de missie. Uiteindelijk maken zij zelf deel uit van de Duitse logistieke eenheid op de basis van Mazar-e-Sharif

De kwartiermakers helpen met de overslag en het beheer van goederen. Daarna verhuist een deel van het personeel naar een overslagcentrum in Kunduz.

In Mazar-e Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, is het hoofdkwartier gevestigd van het Regionaal Commando Noord van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht. Duitsland leidt deze regio.

Duitsland is ook het leidende land, “lead nation”, in de provincie Kunduz. Berlijn leidt daar het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF).

Opbouw kamp
Een klein detachement van de genie gaat eerst vooruit voordat de hoofdmacht van kwartiermakers richting Kunduz vertrekt.

Deze eenheid zorgt voor de noodzakelijke infrastructuur voor de kwartiermakers, zoals legering in tenten en het aansluiten van communicatie- en informatiesystemen.

Eenheden kwartiermakers
Het merendeel van de kwartiermakers, het zogenoemde Deployment Element, bestaat uit militairen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land, voornamelijk 101 Geniebataljon en 101 Communicatie- en Informatiesystemen (CIS-) Bataljon.

Ze zijn aangevuld met militairen uit andere landmachteenheden.

Ook luchtmachtmilitairen zijn in het Deployment Element ingebed, om de komst van het luchtmachtdetachement met 4 F-16's op Mazar-e-Sharif voor te bereiden.

De kwartiermakers zorgen ervoor dat de militairen en politieagenten van de geïntegreerde politietrainingsmissie (GPM) na aankomst direct aan de slag kunnen. Defensie verwacht dat dit in juni is.

Zie ook:
Kwartiermakers Kunduz starten opwerktraject politiemissie
Nederlands contingent in Afghanistan