donderdag 18 oktober 2012

Nederland staakt opleiding Afghaanse politie-officieren in Kunduz

Nederlandse politietrainers in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz hebben de opleiding van officieren van de Afghaanse politie voorlopig stilgelegd omdat Afghanistan zich niet aan de afspraken lijkt te houden.

Dat meldt de NOS. De omroep citeert daarbij uit de stand van zaken brief politietrainingsmissie Afghanistan van 17 oktober van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

In de brief staat dat politiemensen die door Nederland worden opgeleid “kennelijk” ook buiten Kunduz worden ingezet, aldus de omroep.

De Volkskrant bericht dat de regering ook schrijft dat gewone agenten buiten Kunduz zijn ingezet.

"Onderofficieren en 'gewone' agenten die de opleiding hebben gevolgd, zijn buiten Kunduz geplaatst."

Elk kwartaal brengt de regering verslag uit aan de Tweede Kamer over de politiemissie in het Aziatische land.

De afspraak met de Afghaanse landelijke regering en de plaatselijke overheid was dat agenten die Nederland opleidt alleen in Kunduz mogen werken, omdat de Tweede Kamer wil weten of ze alleen worden ingezet om civiele taken uit te voeren.

De opleiding van gewone Afghaanse politieagenten is al door Afghaanse trainers overgenomen, aldus de NOS. Nederlandse trainers begeleiden opgeleide agenten nog wel met hun werk buiten de poort van Kamp Kunduz.

Nederland heeft Afghanistan om opheldering gevraagd over de situatie.

De opleiding van Afghaanse politie-onderofficieren begon in april 2012. De Tweede Kamer gaf in november 2011 toestemming om ook Afghaanse onderofficieren en politietrainers op te leiden.

Werk gaat door
Het opschorten van de opleiding heeft geen grote impact op het werk van de militairen, zo meldt het ministerie van Defensie in een verklaring.

"De basisopleiding was al overgedragen aan Afghaanse trainers en het begeleiden op straat gaat in alle 4 districten - Kunduz, Khanabad, Aliabad en Imam Shahib - onverminderd door."

GroenLinks en ChristenUnie
Vooral voor de partijen GroenLinks en de ChristenUnie was het belangrijk dat opgeleide agenten alleen binnen Kunduz zouden worden ingezet om hun steun aan de missie te geven.

De steun van deze partijen was van cruciaal belang om de uitzending van een politietrainingsmissie naar Afghanistan aan een meerderheid in de Tweede Kamer te helpen.Zie ook:
Politietrainers missie Kunduz starten opleiding Afghaanse onderofficieren