zaterdag 22 september 2012

Politietrainers missie Kunduz blijven patrouilleren met Afghaanse politie

Militairen oefenen in Marnewaard een voetpatrouille zoals die in Kunduz wordt uitgevoerd (Foto: ministerie van Defensie)
Het ministerie van Defensie heeft donderdag gemeld dat de Nederlandse politietrainers nog steeds met Afghaanse agenten de straat op gaan in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Kolonel Roland de Jong, commandant van de Police Training Group 4 (PTG-4), meldt in een verklaring: “De veiligheidssituatie wordt nauwlettend gevolgd en als het nodig is, worden er maatregelen getroffen en wordt eventueel het programma aangepast. Dat is blijkbaar nu niet nodig geweest.”

De Jong maakte dit bekend naar aanleiding van andere berichten hierover.

De Jong vertrekt eind oktober als commandant van de vierde rotatie politietrainers naar Afghanistan. Deze week oefent de eenheid op oefenterrein De Marnewaard in Groningen.

PTG-4 bestaat uit militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, leden van de Koninklijke Marechaussee en functionarissen van Buitenlandse Zaken.

Eigen benen en groei vertrouwen
Geoffrey van Leeuwen, de civiel vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, benadrukt het doel van de missie.

Hij zegt: “Het gaat er om dat de Afghanen zelf voor de veiligheid kunnen zorgen. We helpen ze door agenten op te leiden en te begeleiden, maar bijvoorbeeld ook door rechters, openbaar aanklagers en advocaten te trainen.”

“Daarmee helpen we de Afghanen op eigen benen te staan en groeit het vertrouwen van de bevolking in de eigen overheid. En een veiliger en stabieler Afghanistan is in het belang van onze eigen veiligheid,” aldus Geoffrey van Leeuwen.

Veiligheid
In de oefening in Marnewaard wordt de werkelijkheid zo goed mogelijk nagebootst. Kolonel De Jong gaf het belang van realistische scenario's aan.

Hij zegt: “Alhoewel het in Kunduz in vergelijking met andere provincies in Afghanistan relatief rustig is, houden we natuurlijk rekening met allerlei incidenten.”

Het afgelopen jaar is het aantal aanvallen van Afghanen in een politie- of legeruniform op personeel van de International Security Assistance Force (ISAF), die onder bevel staat van de NAVO, fors toegenomen.

Ook de Koranverbrandingen op een Amerikaanse basis in Afghanistan eerder dit jaar, en de publicatie van een anti-islamitische film vorige week, hebben in Afghanistan anti-Westerse demonstraties veroorzaakt.

Verder hebben de veiligheidsdiensten in Kunduz regelmatig te maken met hinderlagen en aanslagen met bermbommen van opstandelingen. De Nederlanders hebben hier zelf niet mee te maken gehad, wel hun Duitse en Afghaanse collega's.

Doel politietrainingsmissie
De Nederlandse politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is gericht op versterking van het plaatselijke politieapparaat en de ontwikkeling van het justitiesysteem.

Nederlandse politieagenten, marechaussees, ontwikkelingsexperts, militaire trainers en ondersteuners, diplomaten en justitie-experts en ontwikkelingsorganisaties werken daarvoor nauw samen.

De missie duurt tot uiterlijk 2014. Per rotatie nemen er ongeveer 545 Nederlandse manschappen aan deel.

Politietrainingsgroep 4 op eindoefening in Marnewaard voor uitzending missie Kunduz (Foto: ministerie van Defensie)

Zie ook:
Video militairen Luchtmobiele Brigade uit Assen en Schaarsbergen oefenen voor Kunduz
Politietrainers PTG-4 op oefening in Marnewaard voor uitzending Kunduz
Kolonel Van der Zee draagt commando missie Kunduz over aan ranggenoot Jarst de Jong