woensdag 8 februari 2012

Genie in Mazar-e-Sharif bouwt schuilplaatsen voor satellietsystemen

Genisten bouwen shelters voor satellietsystemen (Foto: ministerie van Defensie)
Genisten die gestationeerd zijn op Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif hebben de eerste twee shelters voor satellietsystemen afgebouwd. De systemen hebben door het klimaat in Afghanistan meer te lijden dan in Nederland.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De satellietcommunicatieapparatuur wordt gebruikt door de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Omdat het klimaat in Afghanistan extremer is dan in Nederlandse kan dit de militaire satellietcommunicatiesystemen negatief beïnvloeden. Dit kan vooral door zand, regen, sneeuw, hitte en kou veroorzaakt worden.

De elektronische apparatuur is vooral ontworpen voor mobiel en tijdelijk gebruik. Maar tijdens de politiemissie in Afghanistan worden de systemen veel langer ingezet in extreme omstandigheden.

Dit gaat ten koste van de levensduur en de beschikbaarheid van deze belangrijke verbindingen, aldus het ministerie van Defensie.

De beplating van de shelters laten straling door en hebben verstelbare constructies zodat de satellietverbinding er zo min mogelijk onder lijdt. De beschermende overkappingen worden zowel in Mazar-e-Sharif als in Kunduz geplaatst.

Genie- en CIS-eenheden (Communicatie- en InformatieSystemen) zorgen tijdens de missie in Kunduz voor de infrastructuur en communicatiesystemen.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. Op Camp Marmal bij de stad zijn onder meer het contingentscommando en de Air Task Force (ATF) met 4 F-16’s gestationeerd.