dinsdag 7 februari 2012

Afghaanse cursisten in Kunduz halen diploma politiebasisopleiding

Dertig Afghaanse cursisten hebben vorige week hun diploma voor de politiebasisopleiding op het German Police Training Centre in Kunduz gehaald. Ze kregen 8 weken onderwijs van Afghaanse, Nederlandse en Duitse instructeurs. Twee cursisten werden in het zonnetje gezet.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Met het afronden van de cursus bewezen de agenten over de nodige basiskennis te beschikken.

In de opleiding die de cursisten volgden kwamen onder meer het optreden tijdens surveillances, het verlenen van eerste hulp, wetgeving en mensenrechten aan bod.

Twee leerlingen werden in het zonnetje gezet voor hun optreden als groepscommandant en hun uitmuntende prestaties.

Peter van de Graaf, instructeur opperwachtmeester, zegt: “Ze hebben laten zien dat ze het verschil kunnen maken. Ze zijn enorm gemotiveerd en zaten met plezier in de klas. Dat motiveert je nog meer om je kennis met hen te delen.”

POMLTs
Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) trainden en begeleidden afgelopen week in Kunduz mannelijke en vrouwelijke Afghaanse agenten op het politiehoofdkwartier en diverse politieposten.

Eén team trof bij een controlepost een artilleriegranaat, een mortiergranaat en 2 klein kaliber-patronen aan. Nederlandse explosievenruimers hebben de projectielen afgevoerd.

De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz heeft tot doel Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat in Afghanistan op te bouwen.

Aan de missie, die tot 2014 duurt, nemen 545 militairen en politiefunctionarissen deel.