zaterdag 25 februari 2012

Trainingsmissie Kunduz op lager pitje wegens protesten tegen Koranverbranding

De Nederlandse trainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is vanwege de demonstraties tegen de verbranding van Korans ongeregeldheden pitje gedraaid. De politietrainers blijven binnen op de basis.

De Nederlanders blijven wegens de onrust op de basis in Kamp Kunduz, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zaterdag gemeld.

Politietrainers voeren geen patrouilles uit in de stad, zoals op andere dagen gebeurt als onderdeel van de training van Afghaanse agenten.

De Nederlandse trainers gaan sinds vrijdag al niet meer van de basis af, aldus de Volkskrant. Dat betekent dat er geen les wordt gegeven aan Afghaanse agenten.

De krant meldt dat “van hogerhand is bepaald dat ook zaterdag en zondag niemand de poort uitgaat”.

De NOS bericht dat Defensie vindt dat het door de gewelddadige Koranprotesten te onrustig is voor trainingen buiten de poort.

Bovendien worden de Afghaanse agenten massaal ingezet bij de demonstraties en zijn ze nu niet beschikbaar om aan de trainingen deel te nemen.

Zondagmiddag wordt bekeken of de training maandag weer kan worden hervat.

De Nederlandse manschappen in Kunduz verblijven op de Duitse legerbasis Kamp Kunduz. Ze worden niet ingezet bij de ongeregeldheden in de stad.

De politietrainingsmissie draait zaterdag op een lager pitje, zo meldt Defensie.

Met een verslechtering van de veiligheidssituatie is bij de planning van de Kunduz-missie rekening gehouden. Dagelijks wordt een risicoanalyse gemaakt of trainers de poort uitgaan.

De militairen uit Duitsland die in Kunduz verblijven, blijven ook binnen.

De veiligheid in het gebied is de verantwoordelijkheid van het Afghaanse leger en de politie.

Zaterdag braken ernstige rellen uit in Kunduz toen een menigte demonstranten de compound van de Verenigde Naties wilde bestormen. Daarnaast werden er in de stad winkels in brand gestoken.

De politie opende het vuur op demonstranten. De ongeregeldheden hebben aan zeker 5 mensen het leven gekost. Er vielen 61 gewonden, waarvan er 15 in kritieke toestand verkeren.

In verschillende delen van Afghanistan wordt al vijf dagen fel gedemonstreerd tegen de verbranding van religieus materiaal, waaronder Korans, op de Amerikaanse basis in Bagram ten noorden van Kabul.Zie ook:
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand