De methoden die Nederlandse militairen gebruiken om Afghaanse politieagenten tijdens de missie in Kunduz op te leiden vinden navolging bij internationale partners.
Zo hebben de Amerikanen het Nederlandse lesboek overgenomen en de Duitsers het volgsysteem voor agenten.
Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag gemeld. In een verklaring van het ministerie komt luitenant 1 Andreas aan het woord.
Hij neemt deel aan de Police Training Group 2 (PTG2). Dit is de tweede lichting van Nederlandse manschappen tijdens de missie in Kunduz.
Hij vertelt hoe collega’s uit Duitsland het personeelsvolgsysteem over hebben genomen en Amerikanen het opleidingsboek voor cursisten.
Andreas zegt: “De cursisten reageren positief op de lessen en trainingen en vragen soms zelfs om meer lessen. We zien ook dat onze internationale, militaire collega’s naar ons kijken. De Amerikanen hebben ons lesboek overgenomen, terwijl de Duitsers ons personeelsvolgsysteem gebruiken.”
Hij vervolgt: “Dit is een systeem van de marechaussee waarin alle AUP-agenten staan geregistreerd met vingerafdrukken en een irisscan. Dus ook al is de missie betrekkelijk klein, we brengen toch waardevolle kennis mee die anderen nog niet hadden.”
Bij de politietraining leiden de Nederlanders de agenten op van de Afghan Uniformed Police (AUP) van de stad Kunduz, de gelijknamige hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie.
Defensie noemt de AUP de tegenhanger van de gewone Nederlandse politie.
Volgens het mandaat van de Nederlandse missie in Afghanistan moeten agenten na de opleiding die ze hebben gekregen gevolgd kunnen worden, om bijvoorbeeld te controleren waar en hoe ze worden ingezet. Zo mogen ze niet worden gebruikt voor offensieve taken.
Geen Uruzgan
De werkzaamheden zijn volgens Andreas heel anders dan tijdens de vorige Afghanistan-missie in Uruzgan.
Hij zegt: “Niemand moet hierheen komen met het beeld van Tarin Kowt of Deh Rawod. De Nederlanders slapen nu nog verdeeld over de kazerne, maar er worden slaapgebouwen gemaakt waar de volgende PTG waarschijnlijk van kan genieten. Ook onze werklocaties zijn nu nog tijdelijk en komen straks vrijwel direct tegen de slaaplocaties aanliggen.”
Wisselvallig weer
Tot slot vertelt luitenant 1 Andreas over het weer in Kunduz. Dit valt de leden van PTG2 tegen.
Hij vertelt: “Van maart tot oktober is het tussen de 30 en 45 graden. Terwijl het in de koude periode, van oktober tot februari, onvoorspelbaar en koud is, tot -15 graden. We hebben zelfs een dag gehad met mooi weer, 19 graden, een zandstorm, gevolgde door een kleine aardbeving en sneeuw.”
De Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan duurt tot 2014 en er nemen per rotatie 545 militairen en politiefunctionarissen aan deel.
Zie ook:
Volgsysteem agenten Kunduz overgedragen aan bevelhebber Duits politieopleidingscentrum
donderdag 26 januari 2012
Bondgenoten nemen Nederlandse methoden politiemissie Kunduz over
Labels:
AUP,
Deh Rawod,
duitsland,
klimaat,
Koninklijke Marechaussee,
lesboek,
luitenant 1 Andreas,
PTG 2,
Tarin Kowt,
uruzgan,
Verenigde Staten,
volgsysteem,
weer