dinsdag 24 januari 2012

Volgsysteem agenten Kunduz overgedragen aan bevelhebber Duits politieopleidingscentrum

Het zogenoemde “student tracking system”, de methode waarmee agenten die een opleiding hebben gevolgd in Kunduz verder worden gevolgd, is afgelopen week overgedragen aan de commandant van het Duitse politieopleidingscentrum in Kunduz.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag in een verklaring gemeld. “Met de implementatie van het systeem zijn Afghaanse agenten, na afronding van hun opleiding, te volgen.”

Het systeem werd ooit ontwikkeld voor gebruik op het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Nederland.

Om het “student tracking system” in Afghanistan toe te passen is het aangepast aan de wensen van de Police Training Group (PTG) en de situatie in Kunduz.

Het personeelsvolgsysteem is een methode van de marechaussee waarin alle agenten van de Afghan Uniformed Police (AUP) staan geregistreerd met vingerafdrukken en een irisscan.

Voor de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz hoort tot het mandaat om de politieagenten en rekruten die worden opgeleid daarna te kunnen volgen, om er bijvoorbeeld achter te komen of ze niet in andere provincies worden ingezet.

Duitsland leidt voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Afghanistan de Noord-Afghaanse provincie Kunduz en het daar gevestigde politietrainingscentrum.