zondag 1 januari 2012

“Hollandse jaarwisseling” bij politiemissie in Afghanistan

Militairen en politieagenten die op missie zijn in Afghanistan hebben het eerste oud en nieuw in Kunduz en Mazar-e-Sharif op typisch Nederlandse wijze gevierd. Met oliebollen en een nieuwjaarsduik werd ver van familie en vrienden het oude jaar uit- en het nieuwe jaar ingeluid.

Dat heeft het ministerie van Defensie zondag gemeld. Bij de politietrainingsmissie in Kunduz en bij het ondersteunende F-16-detachement in Mazar-e-Sharif stond zondagochtend een nieuwjaarsduik op het programma.

Anders dan in Nederland gebeurde dit in een zelfgebouwd zwembadje. Als beloning voor de koude duik werd wel erwtensoep geschonken.

Oudejaarsavond
Op oudejaarsavond was er tijd voor ontspanning tijdens de missie in Afghanistan. De dominee verzorgde een oudejaarsdienst, er was een barbecue georganiseerd en er waren versgebakken oliebollen.

Een korte terugblik op de eerste maanden van de missie sloot het jaar in Kunduz af.

Manschappen van de Koninklijke Luchtmacht en logistiek personeel konden in Mazar-e-Sharif met een gezamenlijk feest even afstand nemen van het werk.

In Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz, zijn de Air Task Force (ATF) die bestaat uit 4 F-16’s en personeel, het contingentscommando en het Nationaal Support Element (NSE) gehuisvest.

Doel missie
Het was de eerste jaarwisseling voor Nederlanders tijdens de politietrainingsmissie in Kunduz die tot 2014 duurt en waaraan 545 militairen en politiefunctionarissen deelnemen.

Defensie meldt dat Nederland met de missie in Kunduz een bijdrage wil leveren aan een geleidelijke overdracht aan de Afghaanse overheid om zelf voor de veiligheid van haar burgers te zorgen.