woensdag 11 januari 2012

Tjeerd Blankestijn draagt bevel genie in Wezep over aan Ed Gaelen

Luitenant-kolonel Tjeerd Blankestijn heeft woensdag het bevel over de genisten van het 101 Geniebataljon in Wezep overgedragen aan zijn ranggenoot Ed Gaelen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie in een verklaring bekendgemaakt. De overdracht werd vergezeld door militair ceremonieel.

Tjeerd Blankestijn is de commandant van 101 Geniebataljon uit Wezep. Hij voerde drie jaar lang het bevel over deze eenheid. Ook gaf hij als commandant drie maanden lang leiding aan de kwartiermakers in Afghanistan.

Overste Blankestijn gaf als commandant drie maanden leiding aan de kwartiermakers voor de Geïntegreerde Politietrainingsmissie in Afghanistan om de missie in Kunduz voor te bereiden.

Luitenand-kolonel Gaelen was voorheen actief voor de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).

101 Geniebataljon Wezep
Het 101 Geniebataljon uit het Gelderse Wezep valt onder het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Het vervult onder meer een belangrijke taak bij nationale operaties.

Het bataljon is de militaire aannemer van Defensie en verantwoordelijk voor de realisatie en instandhouding van alle infrastructuur in uitzendgebieden, zoals het bouwen van de kampementen in Kunduz en Uruzgan.

Ook bouwt het bataljon elk jaar, tijdens de Vierdaagse van Nijmegen, een pontonbrug bij Cuijk.

Met hun specifieke middelen en vaardigheden zijn de genisten civiele autoriteiten vaak tot steun. Zo is het bataljon de aangewezen eenheid als het gaat om dijkversterking bij wateroverlast.

Vorige week nog werd de expertise van de eenheid benut toen door het hoge water de dijken bij Groningen op doorbreken stonden.