vrijdag 23 november 2012

Militairen Oirschot oefenen voor politiemissie Kunduz

Soldaten van de 13 Gemechaniseerde Brigade uit het Noord-Brabantse Oirschot gaan begin december in Duitsland oefenen om zich voor te bereiden op hun uitzending naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat militairen van 13 Mechbrig, gelegerd op de legerplaats Oirschot, begin december vertrekken voor een tweeënhalve week durende oefening in het oostelijk deel van Duitsland.

Ongeveer 150 soldaten van de 13 Gemechaniseerde Brigade gaan in mei voor een halfjaar naar Afghanistan om daar de politietrainingsmissie te ondersteunen en te beveiligen.

Het is al de vijfde keer dat militairen van de Oirschotse kazerne naar Kunduz afreizen, aldus het Eindhovens Dagblad.

Een woordvoerder van de eenheid zegt in de krant: “Oefeningen als deze blijven belangrijk. Onder andere omdat er weer nieuw materieel is en omdat er sinds de reorganisatie het een en ander veranderd is. Hoe beter je getraind bent, hoe minder slachtoffers er vallen.”

Het infanteriegevechtsvoertuig YPR, dat de ruggengraat vormt van de 13 Mechbrig, wordt vanaf 2011 gefaseerd vervangen. De YPR maakt plaats voor verschillende versies van de hypermoderne en met een 35 mm snelvuurkanon uitgeruste CV90.

De generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot is de hoofdlocatie van de 13 Gemechaniseerde Brigade.

De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz duurt tot midden 2014 en er nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen aan deel.

De missie heeft tot doel de Afghaanse politie op te leiden en het rechtssysteem te versterken in het al 33 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Afghanistan.