dinsdag 27 november 2012

Gestrande militairen Mazar-e-Sharif woensdag terug naar huis

De afgeloste politietrainers die vastzitten in Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan keren aanstaande woensdag terug naar huis.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De terugkeer van de politietrainers heeft in Mazar-e-Sharif vertraging opgelopen door een defect aan het vliegtuig.

In plaats van afgelopen donderdag vliegen de militairen woensdag, met een vervangend toestel, huiswaarts.

In de tussentijd verblijven de soldaten met hun eigen spullen in een grote verwarmde tent op de basis van Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif. Sportinstructeurs organiseren activiteiten om de wachttijd door te komen.

Defensie zegt dat van erbarmelijke omstandigheden, waarover media berichtten, geen sprake is.

De adaptatie op Kreta is verschoven om het personeel zo snel mogelijk in Nederland te krijgen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de politietrainers afgelopen zondag uit Kreta terug zouden keren in Nederland.

Het gaat om 112 militairen die vastzitten op Mazar-e-Sharif. Familieleden hebben zich teleurgesteld getoond omdat het zo lang duurde voordat er een vervangend vliegtuig beschikbaar was.

Bovendien konden de politietrainers afgelopen weekeind terugvliegen met een Belgisch toestel, maar daar werd door Den Haag geen toestemming voor gegeven. Dit vliegtuig keerde zodoende leeg terug uit Afghanistan.

Nederlandse manschappen die in Afghanistan zijn geweest brengen gewoonlijk na hun missie eerst een aantal dagen door op het Griekse eiland Kreta.

Zie ook:
Politietrainers PTG 3 vast op Mazar-e-Sharif in noorden Afghanistan