dinsdag 20 maart 2012

Eerste patrouille naar Khanabad, eerste cursisten Khanabad in Kunduz

Nederlandse trainers van de politiemissie in Kunduz hebben zondag voor het eerst een patrouille naar het district Khanabad uitgevoerd. Daarnaast zijn agenten uit Khanabad voor lessen op het trainingskamp in de stad Kunduz aangekomen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. Generaal Peter van Uhm, de Commandant der Strijdkrachten, kondigde vorige week aan dat Nederlandse politietrainers in Afghanistan de volgende stap kunnen zetten in de provincie Kunduz.

Agenten naar Kunduz
De cursus voor de agenten die uit Khanabad naar Kunduz-Stad zijn gekomen wordt verzorgd op het voormalig Afghaans legerkamp net buiten de stad.

Dit kamp is vorig jaar geschikt gemaakt voor het geven van de vervolgopleiding aan agenten.

Het wordt gebruikt voor delen van de 10-weekse vervolgopleiding voor Afghaanse politieagenten en het trainen van de Afghan Uniformed Police (AUP).

Generaal Van Uhm zei vorige week dat het makkelijk is de cursisten naar het beveiligde opleidingskamp te vervoeren vanaf het ongeveer 25 kilometer verwijderde Khanabad.

POMLTs naar Khanabad
Khan Abad is een van de zeven districten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Het ligt in het oosten van de provincie en telt 140.600 inwoners (2006). De hoofdstad van het district is Khan Abad

Naast de begeleiding in de stad Kunduz gaan de Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLTs) nu dus ook naar Khanabad.

Deze teams van militairen en marechaussees begeleiden Afghaanse agenten ook buiten de poort.

Zie ook:
Eerste agenten uit Khan Abad op cursus in Kunduz, POMLTs ook naar Khan Abad
Kamerbrief Kunduz: Trainers politiemissie Kunduz ook buiten Kunduz-Stad aan de slag
Werkwijze POMLTs
Politietrainers Kunduz passen voormalig kamp Afghaanse leger aan om les te geven