dinsdag 13 maart 2012

Eerste agenten uit Khan Abad op cursus in Kunduz, POMLTs ook naar Khan Abad

De eerste agenten van buiten Kunduz-Stad beginnen deze week aan de Nederlandse vervolgopleiding. De politieagenten zijn afkomstig uit het district Khan Abad, dat ten oosten ligt van het district Kunduz.

De cursus wordt verzorgd op het voormalig Afghaans legerkamp net buiten de stad Kunduz, dat vorig jaar geschikt is gemaakt voor het geven van de vervolgopleiding aan agenten.

De regering schreef maandag al in een brief aan de Kamer dat begonnen wordt met de opleiding van agenten uit andere districten in de provincie. Dinsdag gaf generaal Van Uhm een persbriefing.

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zei dinsdag op een persbijeenkomst over de politietrainingsmissie dat het makkelijk is de cursisten naar het beveiligde opleidingskamp te vervoeren vanaf het ongeveer 25 kilometer verwijderde Khan Abad.

In Khan Abad zijn ongeveer 200 politieagenten die voor een opleiding in aanmerking komen.

Naast de begeleiding in de stad Kunduz gaan de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT's) binnenkort ook naar het district Khan Abad.

Deze teams van militairen en marechaussees begeleiden Afghaanse agenten ook buiten de poort.

Khan Abad is een van de zeven districten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Het ligt in het oosten van de provincie en telt 140.600 inwoners (2006). De hoofdstad van het district is Khan Abad

In de hele provincie Kunduz gaat het om 1.500 agenten. Daarvan hebben er inmiddels 100 een basisopleiding gevolgd.

Een aanzienlijk deel moet dus nog een basisopleiding krijgen en de aanvullende opleiding van 10 weken waarin ze actief begeleid worden in de praktijk.

“In april start de eerste opleiding voor de junior kaderleden”, zo zei Van Uhm.

De Afghaanse regering zei vorig jaar dat ze graag 1.600 agenten heeft in de provincie Kunduz, die samen met de provincie Faryab bekend staat als de meest gewelddadige in het noorden van Afghanistan.

Vrouwenopleiding politie
Van Uhm ging ook in op de vrouwenopleiding. Zij krijgen basisvaardigheden als fouilleren en het omdoen van handboeien aangeleerd.

Vrouwelijke marechaussee-instructeurs begeleiden deze vrouwen ook in de praktijk. “Al met al zijn er enorme vorderingen en is een grote kwaliteitsslag gemaakt,” aldus de generaal.

Tevredenheid over vorderingen politie
Generaal Van Uhm toonde zich bijzonder tevreden over de vorderingen van de Afghaanse politie. Dit werd volgens hem ook aangetoond door het recente optreden van de Afghaanse veiligheidsinstanties.

De legerleider zei: “De verbranding van Korans op de Amerikaanse basis in Bagram heeft ook in Kunduz tot veel onrust geleid. In Kunduz-stad was er een demonstratie, die keurig binnen de perken is gehouden door adequaat optreden van het Afghaanse leger en de politie.”

Bij de demonstraties probeerden woedende betogers het gebouw van de UNAMA-missie te bestormen. De politie schoot 5 demonstranten dood en er vielen tientallen gewonden.

Ook de Verenigde Naties waren van mening dat de politie adequaat had opgetreden. Vorig jaar kostte de bestorming door demonstranten van het VN-gebouw in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de westelijke buurprovincie Balkh, aan 7 personeelsleden van de VN het leven.

Geen uitbreiding buiten Kunduz
Generaal Van Uhm haalde ook het fragment in de Kamerbrief aan waarin wordt ingegaan over het afzien van het plan om het lagere kader van de Afghaanse ge├╝niformeerde politie voor de gehele noordelijke regio en agenten van de grenspolitie op te leiden.

Over deze mogelijke uitbreiding van de missie buiten Kunduz is de afgelopen maanden in politiek Den Haag veel gedebatteerd. omdat de ChristenUnie en GroenLinks tegen waren was er geen Kamermeerderheid voor.

Van Uhm zei: “We hebben voor de agenten die we nu in Kunduz scholen een goed tracking- en tracing-systeem. Daarbij zijn de contacten met de plaatselijke autoriteiten van groot belang.”

Aan het Nederlandse mandaat is gekoppeld dat agenten na hun opleiding gevolgd kunnen worden.

“In andere provincies is die band er niet en bovendien is de grens tussen groen, de militairen, en blauw, de politie, bij de grensbewaking niet formeel gescheiden,” aldus Van Uhm.

Trainingen allemaal hervat
De opleidingen die de Nederlanders geven zijn ook weer hervat, nadat een deel daarvan tijdelijk stil was gelegd door de onrust in Afghanistan en Kunduz die ontstond na de Koranverbrandingen vorige maand op de Amerikaanse basis in Bagram.

Veiligheid
Generaal Peter van Uhm haalde tijdens de bijeenkomst met de pers ook de veiligheidssituatie in de provincie Kunduz aan.

Deze is volgens de generaal verbeterd, maar blijft fragiel. Dit meldde de regering maandag ook in de brief aan de Kamer over de voortgang van de politietrainingsmissie in Kunduz.

Het aantal geweldsdelicten daalde vorig jaar, maar zelfmoordaanvallen en aanslagen met bermbomen namen toe. Sinds augustus zijn er echter geen zelfmoordaanslagen meer gepleegd in Kunduz.

Toename van zware aanslagen meldde generaal Markus Kneip, de Duitse commandant van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO, waaronder de provincie Kunduz valt, enige tijd geleden ook al.


Fragment uit Kamerbrief van 12 maart over de veiligheidssituatie in Kunduz:

Veiligheidssituatie Kunduz
In de provincie Kunduz is in 2011 het aantal geweldsincidenten substantieel gedaald, afgezet tegen het jaar ervoor. Tussen 2007 en 2009 verdubbelde jaarlijks het totale aantal geweldsincidenten in Kunduz en ook in 2010 was er nog sprake van een geweldstoename. Recente operaties hebben erin geresulteerd dat gebieden waar de opstandelingen weer aan invloed probeerden te winnen onder controle zijn gebracht. De voedingsbodem voor instabiliteit blijft echter aanwezig en de opstandelingen blijven proberen verloren terrein terug te winnen. Hun optreden is steeds meer asymmetrisch van aard; het aantal bermbomincidenten en zelfmoordaanslagen is in 2011 flink toegenomen.

De afgelopen maanden lijkt de trend van een toename van het aantal zelfmoordaanslagen in Kunduz doorbroken en zijn er sinds augustus 2011 geen zelfmoordaanslagen meer gepleegd in de provincie. Desondanks is het de verwachting dat opstandelingen de intentie blijven houden dit soort aanvallen uit te voeren.

De incidentenaantallen kennen een jaarlijks terugkerende cyclus waarbij de winterperiode traditioneel een daling laat zien. De afgelopen maanden heeft zich in Kunduz relatief vroeg in het jaar een daling van het aantal geweldsincidenten voorgedaan. Hoewel het onzeker is, ook omdat de geboekte vooruitgang fragiel en niet onomkeerbaar is, is het de verwachting voor 2012 dat het aantal geweldsincidenten ten opzichte van 2011 niet zal toenemen.

Video ministerie van Defensie over de eerste patrouille naar Khanabad.Zie ook:
Kamerbrief Kunduz: Trainers politiemissie Kunduz ook buiten Kunduz-Stad aan de slag
Werkwijze POMLTs