woensdag 5 december 2012

Missie Kunduz mogelijk eerder beëindigd door vertrek Duitsland

Omdat de Duitse regering heeft besloten om eind 2013 het militaire kamp Kunduz te sluiten, gaat Nederland onderzoeken welke gevolgen dit vertrek van het Duitse leger heeft voor de Nederlandse politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie.

De NOS meldt dat kolonel Roland de Jong, de huidige militaire bevelhebber van de missie in Kunduz, zegt dat het zou kunnen dat de Nederlandse missie daardoor ook al in 2013 stopt. Maar er liggen volgens hem ook andere opties op tafel.

De Duitse regering besloot vorige week om het Duitse Kamp Kunduz eind 2013 te sluiten.

De Nederlandse civiel vertegenwoordiger in Kunduz, Geoffrey van Leeuwen, zegt in de Volkskrant: “Als de Duitsers vertrekken, dan kunnen wij niet alleen achterblijven op de basis. Wij zijn afhankelijk van Duitse hulp, bijvoorbeeld voor bescherming en logistiek.”

Geoffrey van Leeuwen leidt samen met kolonel Roland de Jong en het hoofd van de Europese Politiemissie (EUPOL) de missie in Kunduz.

Van Leeuwen benadrukt in de Volkskrant “dat hij niet vooruit wil lopen op de exacte einddatum van de missie, omdat dit een besluit is dat het kabinet moet nemen”.

Het persbureau AFP berichtte vorige week over het besluit van het Duitse ministerie van Defensie om in 2013 OP (Observation Point) North in de provincie Baghlan en de basis in Kunduz te sluiten.

Deze stappen zijn in overeenstemming met de NAVO-strategie om de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land over te dragen aan de Afghaanse veiligheidsmachten.

In Kunduz zijn Nederlandse deelnemers aan de politietrainingsmissie in Afghanistan gestationeerd. De onrustige provincie Baghlan, ten zuiden van Kunduz, wordt geleid door Hongarije.

Volgens de NOS zorgen de Duitsers in Kunduz onder meer voor de bescherming van de Nederlanders en zijn zij verantwoordelijk voor faciliteiten als de kantine en de medische verzorging.

De Jong zegt dat “we zullen bezien welke gevolgen dit besluit heeft voor de Nederlandse missie”.

Hij zegt dat het nu nog veel te vroeg is om conclusies te trekken, omdat het Duitse parlement het besluit begin 2013 nog moet goedkeuren.

Volgens Roland de Jong heeft Duitsland aangegeven “dat we onze missie zo lang mogelijk onder Duitse bescherming kunnen voortzetten”. De kolonel denkt dat daarvoor mogelijk een Duits contingent achterblijft.

Het is ook mogelijk dat de Amerikanen in Kunduz de taak van Duitsland overnemen tot het vertrek van al de ISAF-gevechtstroepen uit Afghanistan in 2014.

De Nederlandse politietrainingsmissie loopt tot midden 2014. De missie heeft tot doel om Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat in het land te versterken.

Er nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen aan deel, waarvan er 350 in Kunduz zijn gelegerd.

(Wordt vervolgd)