donderdag 27 december 2012

Militairen missie Kunduz met Kerst niet vergeten

Tijdens de Kerst is het werk voor de politietrainers in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gewoon doorgegaan. Maar verschillende hoge officieren, waaronder luitenant-generaal Hans Leijtens en luitenant-generaal Sander Schnitger, kwamen bij de militairen op bezoek.

Leijtens, Commandant van de Koninklijke Marechaussee, wilde met zijn bezoek aantonen dat er ook in deze periode aan de uitgezonden soldaten wordt gedacht, zo heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld.

Leijtens kwam elke rotatie wel een keer langs, maar niet eerder tijdens een Kerst. Bij zijn bezoek stelde hij opnieuw vast dat er vooruitgang wordt geboekt.

Vooruitgang
Tijdens zijn vierde bezoek aan Kunduz constateerde Leijtens opnieuw dat er vooruitgang is geboekt. Niet alleen door te luisteren naar verhalen van politietrainers over hun contacten met de Afghanen, ook door het enthousiasme waarop men vertelt.

Hij zei: “En ik spreek niet alleen met militairen van de marechaussee, maar met mannen en vrouwen van alle krijgsmachtdelen.”

Hij bezocht Afghanistan samen met zijn collega en ranggenoot van de luchtmacht, luitenant-generaal Sander Schnitger, plaatsvervangend commandant Duits-Nederlands legerkorps generaal-majoor Michiel van der Laan en Hans Nieuwstraten, directeur bij politie Haaglanden.

Mazar-e-Sharif
Defensie bericht dat er niet alleen werd gesproken met soldaten van de politietrainingsgroep in Kunduz. Leijtens woonde ook een kerkdienst bij in Mazar-e-Sharif, de locatie waarvandaan Nederlandse F-16's de missie ondersteunen.

Kabul
Op de Nederlandse ambassade in Kabul werd gesproken met personeel dat uitgezonden is naar de Afghaanse hoofdstad.

Verenigde Arabische Emiraten
Er werd ook een bezoek gebracht aan het Forward Support Element Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten, vanwaar goederen en personeel naar en van Afghanistan worden gevlogen.

Nederland traint intussen ruim een jaar de Afghaanse civiele politie in Noord-Afghanistan. Aan de missie in Afghanistan nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen deel.

De missie in Afghanistan duurt tot midden 2014 en heeft als doel de Afghaanse politie op te leiden en het rechtssysteem in het al 33 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land te versterken.

Video
Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over het bezoek van Hans Leijtens aan Afghanistan en de Kerstviering daar.