vrijdag 25 februari 2011

Politie Afghanistan leert eerst vechten, later volgen andere zaken

Jukka Savolainen, de Finse chef van de Europese Politiemissie (EUPOL) in Afghanistan, heeft gezegd dat Afghaanse politieagenten voorlopig vooral les krijgen in basisvechttechnieken en later komen er andere politietaken aan de orde.

Dat meldt de Volkskrant in het artikel “Chef politiemissie Afghanistan: eerst vechten, later bonnen schrijven”. Momenteel leren agenten vooral hoe ze met een wapen om moeten gaan en controles uit moeten voeren. Savolainen zegt dat dit tot volgend jaar zo blijft.

Zijn uitlatingen staan op gespannen voet met toezeggingen van de Nederlandse regering, aldus de krant.

Die wil dat al in de eerste basistraining van acht weken aandacht zou moeten zijn voor politietaken als de omgang met reguliere criminaliteit en werkzaamheden op een politiebureau.

De Tweede Kamer wil niet dat door Nederland opgeleide agenten gaan vechten. Deze eis stelde de oppositiepartij GroenLinks om in te stemmen met het besluit van het kabinet, en het daarmee aan een meerderheid te helpen in de Tweede Kamer.

Een Duitse trainer heeft bevestigt dat het op dit moment vooral zaak is veel politieagenten op te leiden en dat kwaliteit een zorg van later is.

EUPOL, de EU Politiemissie in Afghanistan, werd in juni 2007 gelanceerd, en bestaat uit ervaren politieagenten uit lidstaten van de EU en Canada, Kroatiƫ, Nieuw Zeeland en Noorwegen. Nederland wil hier 45 politietrainers aan bijdragen.

Volgens een woordvoerder van EUPOL is het doel van de missie ervoor te zorgen dat Afghanistan een sterke politiemacht krijgt. Deze moet op basis van wet en regelgeving bijdragen aan vrede en veiligheid voor de Afghaanse bevolking.