maandag 1 juli 2013

Hennis en Middendorp bij afsluiting politiemissie Kunduz

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft samen met Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zondag en maandag drie locaties in het noorden van Afghanistan bezocht.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat zij op Camp Windmill in Kunduz de afsluitende ceremonie bijwoonden van de Nederlandse politietrainingsmissie.

Het strijken van de vlag vormde het symbolische startsein voor de redeployment, het afbouwen van de missie. De Afghanen nemen nu de veiligheids- en opleidingstaken op zich.

Erkenning opleiding
De Afghaanse overheid heeft sinds deze week de Nederlandse politieopleiding officieel erkend. Volgens Defensie is dit een mooie opsteker voor de Nederlandse militairen.

De erkenning betekent dat de door het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum van de marechaussee ontwikkelde opleiding nu in het hele land kan worden gegeven, aldus Defensie.

Op het Afghaanse politiehoofdkwartier in Kabul begint binnenkort ook een pilot op basis van de Nederlandse opleiding.

Minister Hennis prees de mannen en vrouwen in Kunduz voor dit resultaat. Ze zei: “Dankzij de inspanningen van u en uw voorgangers laat Nederland een tastbare erfenis achter in heel Afghanistan, dat is iets om oprecht trots op te zijn.”

Cursus voor gevorderden
De Advanced Police Training Course (APTC) is ontwikkeld voor gevorderde agenten en onderofficieren van het Afghaanse politiekorps.

In een cursus van 8 weken leren de agenten nieuwe onderwerpen en worden bekende vakken verder uitgediept. Veel aandacht wordt besteed aan het zogenoemde community policing, gericht op een correcte omgang met en vertrouwen winnen van burgers.

Verder komen de omgang met huiselijk geweld, ontvoering, zelfmoordterroristen en geïmproviseerde explosieven aan de orde.

Certificering
De APTC is gecertificeerd door de Police Professional Development Board.

Hierin hebben hoge functionarissen en generaals zitting van het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Duitse politieprojectteam, de NATO-trainingsmissie en de Europese politiemissie EUPOL.

Onderscheidend vonden zij met name de goede afstemming tussen theorie- en praktijklessen.

Symbool
Jeanine Hennis en Tom Middendorp bezochten ook het district Imam Sahib. Hier woonden ze de uitreiking bij van certificaten aan Afghaanse politieagenten.

Generaal Middendorp zei: “Voor 2001 was Afghanistan nog een vrijplaats voor terroristen. Sindsdien hebben we samen met andere landen gevochten voor stabiliteit en het accent is steeds meer gaan verschuiven naar de opbouw van de rechtsstaat."

"Nu kunnen de Afghanen zelf verder. Deze certificaatuitreiking staat daar wat mij betreft symbool voor,” aldus Tom Middendorp.

F-16’s blijven
Hennis en Van Middendorp reikten i de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16's zijn gestationeerd, medailles uit.

Hennis zei daarbij: “U allemaal heeft Afghanistan geholpen om weer op eigen benen te gaan staan, u heeft het verschil gemaakt. Er komt nu een einde aan een belangrijke missie, die veel van u gevraagd heeft. U heeft dat altijd met niet aflatende inzet en enthousiasme gedaan. De Commandant der Strijdkrachten en ik danken u daar voor.”

De vier F-16's blijven nog in Afghanistan tot medio 2014 om de internationale troepenmacht ISAF van de NAVO te beschermen.

Tot 2017 blijft Nederland de rechtsstaatontwikkeling, ontwikkelingssamenwerking en veiligheid financieel ondersteunen.

Verantwoordelijkheid nemen
Nederlandse militairen zijn sinds 2002 betrokken bij de handhaving van de veiligheid in Afghanistan.

Sinds 2011 gebeurde dit samen met de Duitsers in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Hennis zei: "Nederland neemt haar verantwoordelijkheid en spant zich overal ter wereld in voor vrijheid en veiligheid. Dat is ook in het belang van Nederland. Handelsland Nederland is gebaat bij een stabiele wereld.”

Video minister Hennis in Afghanistan
Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over het bezoek van minister Hennis aan het noorden van Afghanistan.De NOS heeft een video gepubliceerd waarin minister Hennis een kort interview geeft over haar bezoek aan Afghanistan en de politietrainingsmissie in Kunduz.Zie ook:
Afbouwteam politietrainingsmissie Kunduz in Afghanistan gearriveerd
Nederlandse soldaat in Kunduz gewond
Mogelijk nieuwe Nederlandse missie Afghanistan
Mark Rutte bezoekt politietrainingsmissie
Redeploymentterrein missie Kunduz in Mazar-e-Sharif gereed
Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli