dinsdag 28 mei 2013

Redeploymentterrein missie Kunduz in Mazar-e-Sharif gereed

Twee soldaten hijsen de Nederlandse vlag op Area 103; foto ministerie van Defensie
Het Genie Taakteam heeft afgelopen week het Nederlandse redeploymentterrein in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif opgeleverd. Deze “Area 103” wordt binnenkort een strategische spil in de terugtrekking uit Kunduz richting Nederland.

Dat meldt dinsdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Met de opening van het Nederlandse redeploymentterrein in het Afghaanse Mazar-e-Sharif is een belangrijke schakel gereedgekomen voor het terugtrekken van de Police Training Group.

Area 103
Kolonel Jan-Paul Apon, de commandant van het Nederlandse Contingent, heeft Area 103, zoals de locatie officieel heet, geopend.

Het terrein is ingericht door genisten. Zij kregen nauwelijks een maand de tijd om van het braakliggende terrein een efficiƫnte logistieke doorvoerlocatie te maken, aldus Defensie.

Kolonel Apon zegt: “Area 103 wordt op korte termijn een strategische spil in de logistiek richting Nederland nu een deel van de missie wordt beĆ«indigd.”

Het Genie Taakteam was verantwoordelijk voor zowel het ontwerpen als het gereedmaken van het terrein.

Tijdens de redeployment worden op het terrein binnenkomende containers gesorteerd via de track and trace-methode. Het sorteren vindt plaats onder diverse overkappingen. Area 103 beschikt ook over weegpunten.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz. In Mazar-e-Sharif is ook het Nederlandse contingentscommando gelegerd.

Momenteel verzorgen militairen van de vijfde Police Training Group (PTG-5) training- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse politieagenten in verschillende districten van de provincie Kunduz.

Deze Politietrainingsmissie duurt nog tot 1 juli. De Nederlandse F-16’s die in Mazar-e-Sharif zijn gestationeerd blijven tot in 2014 operationeel in Afghanistan.

Zie ook:
Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug
Militairen Luchtmobiele Brigade uit Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Eerste gezamenlijke oefening in Kunduz van Afghaanse agenten en agentes
Eerste groep laatste lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli