vrijdag 1 februari 2013

40 advocaten in Kunduz toegetreden tot beroepsgroep van advocaten

Nieuwe advocaten in Kunduz; foto ministerie van Defensie
40 advocaten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn vorige week lid geworden van de beroepsgroep van advocaten. Hiermee is het aantal advocaten in Kunduz gestegen naar 65.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde deze week dat een deel van hen de toga kreeg uitgereikt in het bijzijn van de gouverneur van Kunduz en civiel vertegenwoordiger Geoffrey van Leeuwen.

Van Leeuwen was namens de Nederlandse regering van de partij bij de toetreding van de advocaten.

Nederland ondersteunt de balie van advocaten met trainingen en huisvesting. Versterking van de rechtsstaat is een van de belangrijkste doelstellingen van de Nederlandse politiemissie in Kunduz.

Het aantal advocaten in Kunduz steeg in 2 jaar van 21 naar 65. Onder de nieuwkomers zijn 7 vrouwen. Dat is bijzonder, want eerder waren er geen vrouwelijke advocaten in Kunduz.

Radio-uitzending over politiemissie
De civiele vertegenwoordiger en de chef staf van de politietrainingsmissie hebben vorige week deelgenomen aan een radio-uitzending van het lokale radiostation Roshani in Kunduz-stad.

Tijdens de uitzending konden luisteraars bellen en vragen stellen aan de Nederlanders. Daarnaast legden de Nederlanders uit wat de doelstellingen van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn.

Nederland voert een politietrainingsmissie uit in Afghanistan om Afghaanse politieagenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken in het al 33 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

De missie duurt tot midden 2014 en er nemen per rotatie 545 manschappen aan deel, waaronder personeel van de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.